Terrorismitutkija: "Merkittävämpää kuin Osama bin Ladenin surmaaminen" – Lännessä odotetaan vahvistusta al-Baghdadin kuolemalle ja pelätään kostoiskuja

Jos tieto äärijärjestö Isisin johtajan kuolemasta pitää paikkaansa, se on Isisille iso takaisku, mutta ei merkitse järjestön loppua, sanoo tutkija Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Amerikkalaismedian mukaan Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadin uskotaan kuolleen eilen Yhdysvaltojen iskussa Syyriassa. Yhdysvallat ei ole vahvistanut tietoja.

Isis-johtajan kerrotaan ilmeisesti tappaneen itsensä, kun Yhdysvaltojen joukot hyökkäsivät hänen piilopaikkaansa Idlibissä. Lähteiden mukaan hänellä saattoi olla jonkinlainen räjähdevyö.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö tai Valkoinen talo eivät ole vielä kommentoineet mediatietoja. Presidentti Donald Trumpin on kuitenkin ilmoitettu antavan "tärkeän tiedonannon" iltapäivällä kolmelta Suomen aikaa.

Uskollisuuden vala suoraan al-Bakrille

Jos al-Baghdadin kuolema varmistuu, Paronen pitää sitä merkittävämpänä kuin aikanaan al-Qaida-johtajan Osama bin Ladenin surmaamista. Toisin kuin bin Laden, al-Baghdadi oli myös uskonoppinut ja häntä pidettiin profeetta Muhammadin jälkeläisenä.

Parosen mukaan al-Baghdadin rooli oli erityisen merkittävä Isisin "kalifaatissa", joka muun muassa houkutteli suuria määriä vierastaistelijoita Syyriaan ja Irakiin.

– Esimerkiksi Syyriassa vangitut naiset ovat kertoneet, että heidän halunsa oli kansallisuudestaan huolimatta elää islamilaisessa valtiossa, ja al-Baghdadi oli sen hallintomallin päämies ja ehdoton diktaattorimainen auktoriteetti.

Tiedossa kiivas taistelu paikasta Isisin johdossa

Al-Baghdadin merkittävästä asemasta huolimatta Paronen ei usko, että hänen kuolemansa voisi johtaa Isisin hajoamiseen.

– Al-Baghdadin kuolema merkitsee Isisille merkittävää arvovaltatappiota, jonka myötä se ei ehkä enää näyttäydy niin houkuttelevana esimerkiksi länsimaissa terrori-iskua kaavailevalle nuorelle. Toisaalta al-Baghdadi ei ole ollut erityisen mediaseksikäs persoona muutenkaan. Esimerkiksi bin Ladeniin verrattuna hän ei esiintynyt mediassa paljoa, Paronen huomauttaa.

Parosen mukaan al-Baghdadin seuraajasta käydään todennäköisesti voimakas valtataistelu Isisin sisällä, ja jonkinlaista sirpaloitumista voi olla edessä.

– Irakissa ja Syyriassa on Isisin verkoston osia, jotka saattavat ryhtyä kamppailemaan vallasta. Lisäksi ihan toinen kysymys on se, mitä Isisin ulkomaansolut tekevät. Jihadistisessa kaanonissa uskollisuudenvala annetaan nimenomaan liikkeen johtajalle, eli tässä tapauksessa henkilökohtaisesti al-Baghdadille.

Paronen arvioi, että jos al-Baghdadin kuolema varmistuu, se voi motivoida joitain Isisin jäseniä suunnittelemaan kostoiskuja länsimaissa. Toisaalta Isis on muutenkin koko ajan käskenyt jäseniään iskemään länsimaita vastaan, hän huomauttaa.

Al-Baghdadin on kerrottu kuolleen jo monesti

48-vuotiaan al-Baghdadin on huhuttu kuolleen useasti aiemminkin. Lähteiden mukaan Yhdysvallat testaakin nyt kiivaasti Isis-johtajaksi uskotun vainajan dna:ta varmistuksen saamiseksi.

Yhdysvallat oli asettanut al-Baghdadista 25 miljoonan dollarin löytöpalkkion ja nimennyt hänet maailman etsityimmäksi mieheksi.

Al-Baghdadi syntyi vuonna 1971 Samarrassa Irakissa Bagdadin pohjoispuolella keskiluokkaiseen sunnimuslimiperheeseen. Hänen oikea nimensä on Ibrahim Awwad Ibrahim al-Badri.

Al-Baghdadi oli jo nuorena kiivaan uskonnollinen ja hakeutui opiskelemaan islamia ja Koraania yliopistoon. Jatko-opintojen aikana al-Baghdadin setä kehotti häntä liittymään diktaattori Saddam Husseinin aikana kiellettyyn sunnipuolue Muslimiveljeskuntaan.

Islamistiliikkeessä al-Baghdadi löysi hengenheimolaisia liikkeen äärilaidoilta äärikonservatiivisesta salafismista.

Yhdysvallat vangitsi jo kertaalleen

Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin keväällä 2003. Joitain kuukausia sen jälkeen al-Baghdadi oli mukana perustamassa sunnalaista kapinallisryhmää, joka teki iskuja amerikkalaisjoukkoja vastaan.

Helmikuussa 2004 Yhdysvaltojen joukot ottivat al-Baghdadin kiinni Fallujahin kaupungissa ja vangitsivat hänet 10 kuukaudeksi. Vankeudessa hän omistautui uskonnolleen ja ryhtyi muun muassa opettamaan muita vankeja.

Päästyään vapaaksi al-Baghdadi liittyi Irakin al-Qaidaan ja eteni lopulta sen johtoon. Vuonna 2013 hän ilmoitti nykyisen Isisin perustamisesta ja vuonna 2014 julisti äärijärjestön "kalifaatin" osiin Syyriaa ja Irakia.

Lue myös:

    Uusimmat