Mainos

Turkki ja Armenia sopuun - diplomaattisuhteet solmittiin

Turkin ja Armenian suhteiden normalisointiin tähtäävät sopimukset on allekirjoitettu Sveitsissä.

Maiden ulkoministerit ovat allekirjoittaneet sopimukset diplomaattisuhteiden solmimisesta ja maiden välisen rajan avaamisesta. Historiallista tilaisuutta Zürichissä venytti viime hetken erimielisyys. Hetkeä olivat Zürichiin kokoontuneet todistamaan Yhdysvaltain, Venäjän ja Ranskan ulkoministerit Hillary Clinton, Sergei Lavrov ja Bernard Kouchner sekä EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana.

Sopimusten voimaantulo edellyttää molempien maiden parlamenttien hyväksyntää. Molemmissa maissa kansallismieliset vastustavat sovinnontekoa.

Suhteiden solmimisesta on neuvoteltu vanhoista kiistoista huolimatta vaivihkaa Sveitsin välityksellä. Neuvottelut alkoivat vuosi sitten sen jälkeen kun Turkin presidentti Abdullah Gül teki historiallisen vierailun Armeniaan jalkapallo-otteluun. Turkin odotetaan hyötyvän sovinnonteosta Armenian kanssa EU-jäsenyysrintamalla. Armenialle sovinto merkitsisi taloudellista etua.

Soraääniä molemmissa maissa

Maiden suhteet ovat olleet jäiset ensimmäisestä maailmansodasta lähtien. Armenia syyttää Turkkia 1,5 miljoonan armenialaisten kansanmurhasta sodan aikana, minkä Turkki kiistää. Historiakiistaa on tarkoitus pohtia tulevaisuudessa tutkijaryhmässä.

Armenian presidentti Serzh Sarkisian maanitteli vielä tänään maanmiehiään sopimuksen puolelle. Hän vakuuttaa, että historiantulkinta riipu maiden suhteista.

- Turkin-suhteet eivät kyseenalaista hyvin tunnettua tosiseikkaa kansanmurhasta.

Eilen 10 000 sovinnonteon vastustajaa osoitti mieltään Armenian pääkaupungissa Jerevanissa. Vastustajia on paljon myös ulkoarmenialaisten joukossa. Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tuhannet armenialaiset osoittivat mieltään tänään.

Turkki puolestaan sulki rajansa Armenialta 1993 Vuoristo-Karabahin sodan takia tukeakseen liittolaistaan Azerbaidzhania. Tuorein neuvottelu Vuoristo-Karabahin tilanteesta päättyi tuloksetta perjantaina.

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan on vihjannut, ettei hän suostu maiden välisen rajan avaamiseen niin pitkään kuin armenialaiset "miehittävät" Vuoristo-Karabahia.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.