Mainos

Turkin turvallisuuspalvelulla rikollisia yhteyksiä

Turkin turvallisuusjoukot ovat käyttäneet rikollisryhmiä "kuolemanpartioina" mm. taistellessaan kurdisissejä vastaan, ilmenee virallisesta raportista, joka julkistettiin maan televisiossa torstaina.

Raportin mukaan hallituksen joukot käyttivät rikollisjoukkioita vuosina 1993-1996, jolloin Tansu Ciller oli Turkin pääministeri ja hallituksessa oli myös tätä nykyä kielletty islamilainen hyvinvointi-puolue.

Selvitys paljastaa, että keskenään vallasta kamppailleet viranomaiset käyttivät rikollisjoukkioita mm. poliittisten vihamiestensä tappamiseen. Vastineeksi viranomaiset mm. sulkivat silmänsä rikollisten harjoittamalta huumeiden salakuljetukselta. Epäilyt poliitikkojen rikollisista yhteyksistä tulivat päivänvaloon marraskuussa 1996, kun etsitty rikollisjohtaja Abdullah Catli ja poliisiviranomainen kuolivat auto-onnettomuudessa Länsi-Turkissa. Samassa autossa niinikään matkustanut Cillerin puolueen kurdikansanedustaja loukkaantui pahoin.

Tuolloin maan lehdistö ja oppositio esittivät syytöksiä poliisin, poliitikkojen ja järjestyneen rikollisuuden välillä olevista arveluttavista yhteyksistä, jotka nyt julkistettu raportti vahvistaa. Skandaali johti silloisen sisäministerin Mehmet Agarin eroon.

Tuolloin oppositiota johtanut Mesut Yilmaz - joka nyt on Turkin pääministeri - esitti syytöksen, jonka mukaan hallituksen joukot teettivät rikollisjoukkioilla "likaisia töitä" sekä Turkissa että maan rajojen ulkopuolella. Astuttuaan virkaansa Yilmaz aloitti tapauksen tutkinnan, jonka tulosta raportti on. Yilmaz ilmoitti torstaina, että selvityksen paljastama monimutkainen vyyhti tutkitaan perinpohjin. Yilmazin mukaan maan tiedustelupalvelua uudistetaan ja myös pankkien osuutta tapahtumiin tutkitaan.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.