Mainos

Turkin presidentinvaaleissa uusi äänestys huomenna

Turkin parlamentti äänestää maan tiedotusvälineiden mukaan toistamiseen presidentistä huomenna. Turkin pääministeri esittää ennenaikaisten parlamenttivaalien pitämistä. Hän aikoo esittää parlamentille syysvaalien aikaistamista kesäkuun loppuun tai heinäkuun alkuun.

Turkin perustuslakituomioistuin on mitätöinyt presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen.

Maan parlamentti äänesti viime viikolla hallitsevan AKP-puolueen ehdokkaan ulkoministeri Abdullah Gülin valinnasta presidentiksi.

Äänestys mitätöitiin, koska siinä ei ollut läsnä lain edellyttämää määrää parlamentin jäseniä. Päätös on isku pääministeri Recep Tayyip Erdoganin hallitukselle, joka on vakuuttanut vaalin lainmukaisuutta.

Vaalin mitätöintiä oli vaatinut oppositio, joka vastustaa hallitsevan AKP-puolueen presidenttiehdokasta Gülia. Islamilaista Gülia pidetään liian uskonnollisena.

Uudet vaalit ylihuomenna

Turkin parlamentti äänestää toistamiseen presidentistä huomenna. Ainoa ehdokas on hallitsevaa AKP-puoluetta edustava ulkoministeri Gül.

Uusi vaalikierros oli alun perin määrä pitää tänään, mutta se lykkääntyi perustuslakituomioistuimen mitätöityä presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen.

Ennenaikaiset parlamenttivaalit jo kesällä?

Turkin pääministeri Erdogan esittää ennenaikaisten parlamenttivaalien pitämistä. Hän aikoo esittää parlamentille syysvaalien aikaistamista kesäkuun loppuun tai heinäkuun alkuun.

Lisäksi hän haluaisi siirtää presidentin valinnan parlamentilta äänestäjille. Parlamentin istuntokauden hän lyhyentäisi viidestä neljään vuoteen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.