Mainos

Turkin jäsenyysneuvottelujen jatko ratkaistaan pian

Pääministeri Matti Vanhanen sanoo odottavansa komission ehdotusta Turkki-asiassa joulukuun ensimmäisellä viikolla. Hän myös uskoo, että Puolan ja Venäjän lihakiista on ratkaistavissa.

Kiista Turkin EU-neuvotteluista pitää pääministeri Matti Vanhasen mukaan ratkaista joulukuun alussa. Asiasta ei enää keskustella EU-johtajien huippukokouksessa joulukuussa, Vanhanen sanoi eurooppalaisten parlamentaarikkojen Cosac-tapaamisessa Helsingissä.

- Aika on loppumassa. Jos sopua ei synny, pitää EU:n pohtia seurauksia laajentumiselle, Vanhanen varoitteli.

Hän sanoi odottavansa komission ehdotusta joulukuun ensimmäisellä viikolla. Päätökset tehdään EU:n ulkoministerien kokouksessa 11. joulukuuta.

Vanhanen sanoi Suomen yhä pyrkivän ratkaisuun, joka olisi edullinen kaikille osapuolille. Tarkoitus on saada Turkki avaamaan lentokenttänsä ja satamansa Kyprokselle ja toisaalta sallia Pohjois-Kyproksen käydä suoraa kauppaa EU-maiden kanssa.

Puolan ja Venäjän lihakiista ratkaistavissa

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan Puolan ja Venäjän välinen lihakiista voidaan ratkaista, kunhan kiistaan liittyvät tekniset ongelmat saadaan poistettua. Vanhanen sanoi Cosac-kokouksessa, että Venäjän tuoreimmat lausunnot asiasta ovat rohkaisevia.

- Venäjä sanoo nyt, että kielto poistetaan heti, kun avoimet kysymykset on ratkaistu. Tämä kanta tekee asiasta teknisen, joten se voidaan ratkaista käytännönläheisesti, Vanhanen sanoi.

Puola on Venäjän asettaman tuontikiellon takia kieltäytynyt hyväksymästä neuvotteluvaltuuksia EU:n ja Venäjän uudelle kumppanuussopimukselle.

Vanhanen vieraili perjantaina Varsovassa neuvottelemassa asiasta Puolan pääministeri Jaroslaw Kaczynskin kanssa. Ratkaisua ei tuolloin löytynyt, mutta Vanhanen on toiveikas, että kiista saadaan selvitettyä ennen EU:n ja Venäjän huippukokousta perjantaina.

Vanhasen mukaan Puola on saatava uskomaan, että muut EU-maat tukevat sitä. Kun Venäjän mainitsemat ongelmat Puolan elintarviketuotannossa on saatu poistettua, pitää tuontikielto poistaa, sillä sen jälkeen Venäjällä ei ole enää perusteita kiellolle. Puolalta odotetaan kannanottoa asiaan tämän viikon aikana.

Samalla Vanhanen vetosi voimakkaasti uuden Venäjä-sopimuksen puolesta.

- Meidän täytyy muistaa, että neuvotteluvaltuuksien hyväksyminen merkitsee neuvottelujen aloittamista, ei niiden päättämistä. Jos emme neuvottele, emme koskaan saa tietää millaisia tuloksia voidaan saavuttaa. Ilman uutta EU:n yhteistä sopimusta jäsenmaat voivat vain neuvotella Venäjän kanssa kahdenvälisesti energiasta ja muista tärkeistä aiheista, Vanhanen sanoi.

Puola on asettanut ennakkoehdoksi myös sen, että Venäjä ratifioisi energiaperuskirjan. Tätä vaatimusta ei juuri kukaan pidä realistisena, koska Venäjä on monta kertaa ilmoittanut ettei sopimus ole nykyisellään hyväksyttävä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.