Mainos

Turistien erikoiset ratkaisut liikenteessä ihmetyttävät Lapissa – hengenvaarallinen tapa on tullut poliisille tutuksi

Kaamosta ja talven ihmemaata Suomen Lappiin on tänäkin talvena matkustanut katsomaan tuhansia turisteja ulkomailta. Tuhansissa ovat laskettavissa myös ne kommellukset liikenteessä, joihin turistit ovat Suomen lumisilla teillä ja teiden varsilla joutuneet.

– Saattaa olla useitakin päivässä, että ulkomaalainen on penkassa. Isoin ongelma on, ettei osata ajaa meidän talvisissa olosuhteissamme. Ulosajoja tapahtuu oudoissa paikoissa, missä paikalliset eivät aja koskaan ulos, taustoittaa MTV Uutisille ylikonstaapeli Pasi Vartioniemi Rovaniemen poliisin liikenneryhmästä.

Osa turisteista on liian uteliaita jatkamaan autolla eteenpäin, vaikka ajoväylä loppuisi. Useamman kerran talvessa poliisi saa selvitettäväkseen tapauksen, jossa auto on juuttunut hankeen keskelle hiihtolatua tai moottorikelkkareittiä.

– Tietyllä tavalla tahatonta, ei tiedetä tai käsitetä, että tämä paikka ei ole autoja varten. Kun väylä siinä menee, ajatellaan, että tätäkin voi ajaa maisemia ja revontulia lähemmäs katsomaan, kertoo ylikonstaapeli Jarkko Rytilahti Sodankylän poliisin liikenneryhmästä.

Latupohja saattaa hetken aikaa kantaakin pikkuautoa, mutta lopulta meno hyytyy ja tunturikeskusten hinauspalvelu kutsutaan hätiin. Rovaniemen poliisin mukaan vastaavanlaiset kömmähdykset ovat koko ajan yleisempiä.

Porointoilu saa auton seis vaikka keskelle tietä

Joskus Lapin luonto tarjoaa eteensä niin eksoottisia näkymiä, että auton kuljettajalta unohtuvat kaikki perusasiat liikenneturvallisuudesta. Auto voi jäädä valokuvan ottamisen ajaksi vaikka keskelle tietä tai pimeällä vaarallisen mutkan taakse, kun on pakko saada valokuva revontulista tai poroista.

Tuolloin vaarantuu kanssa-autoilijoiden liikenneturvallisuus, mutta varsinkin Aasian suurkaupungeista kotoisin olevat sortuvat Lapissa vuokra-auton ratissa vieläkin kohtalokkaampaan virheeseen.

– Meillä on hälytystehtäviä, että auto ajaa keskellä tietä neljääkymppiä kahdeksankympin alueella. Kun poliisi on mennyt pysäyttämään, niin kaikki ikkunat on olleet ihan ummessa ja pienet reiät tuulilasissa, yrittävät siitä tiirailla, Vartioniemi Rovaniemen poliisista kertaa.

Poliisille on samoin tein selvinnyt, että autoa on ajettu tuuletuksen sisäkierto päällä, kuten heillä on tapana ajaa kotikaupungeissaan, jottei saasteinen ilma pääse sisälle autoon. Talvisäällä sisäkierto ja auto täynnä ihmisiä -yhdistelmä laittaa tuulilasit kuitenkin umpeen välittömästi.

– Sehän ei ole autovuokraamoissa kuin koulutuskysymys ja ohjeistus ja neuvominen, niin se heilahtaa kuntoon, Rytilahti Sodankylän poliisista toteaa.

"Mitään ajokoulutusta ei järjestetä"

Mutta järjestetäänkö tähän koulutusta, Suomen Autovuokraamoliiton puheenjohtaja Hannu Mikkonen?

– Meille näistä (huuruisista ikkunoista) ei juurikaan ole tullut palautetta. Jos näitä paljon tulee, niin kannattaa lähestyä suoraan vuokraamoja. Kyllähän me opastamme. Ja tärkeintä on, että matkailijat tuolla liikkuvat turvallisilla ja hyvälaatuisilla autoilla.

– Jokaisen vuokraamon täytyisi varmistua, että kuljettaja hallitsee hallintalaitteet ja sen jälkeen tietysti annetaan normaalit kelivaroitukset, kysytään, onko epävarmuustekijöitä. Mitään ajokoulutusta kuljettajille ei järjestetä. Mutta jos tilanteessa voidaan arvioida, ettei autonvuokraaja ole kykeneväinen liikenteessä liikkumaan, niin ajoneuvoa ei tällaiselle kuljettajalle luovuteta, Mikkonen jatkaa.

1:57

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.