Iglu-Audi hämmästytti Helsingissä – kuka kehtaa lähteä tällaisella autolla liikenteeseen? Soitimme kuskille ja kysyimme, miten meni omasta mielestä

Iglu-Audi herätti pahennusta Helsingissä 0:20
Lumen peittämä Audi A6 aiheutti pahennusta Helsingin Pasilassa keskiviikkoaamuna.

Lumi- ja pakkaskeleillä olisi tärkeää huolehtia riittävästä näkyvyydestä tien päällä. Toisinaan vastaan kuitenkin tulee kuljettajia, joita ei kaikista merkeistä päätellen huoleta esimerkiksi sellainen asia kuin liikenneturvallisuus.

MTV Uutisten lukija lähetti toimitukseen kuvan Helsingin Pasilassa keskiviikkoaamuna kohtaamastaan näystä, joka on valitettavasti varsin yleinen näin lumiseen vuodenaikaan.

Harmaan Audin kuljettaja ei ollut malttanut putsata autoaan ennen aamuruuhkaan lähtemistä, vaan ajeli kylmän viileästi paksu lumikerros auton katolla, konepellillä ja ikkunoilla.

Kuljettajan puolustukseksi sanottakoon se, että sentään tuulilasi oli lähes kokonaan putsattu.

Tavoitimme Audi A6:n kuljettajan, joka sanoi auton jääneen lumiseksi kovan kiireen vuoksi. Myös lumiharja oli unohtunut kotiin.

Yhteydenottoomme asiallisesti suhtautunut kuljettaja kertoi, ettei tiennyt voivansa saada sakot lumen peittämällä autolla ajamisesta, mutta lupasi, ettei virhe tule toistumaan.

Oletko kohdannut liikenteessä vaarallisen lumisia autoja? Lähetä kuva osoitteeseen autot@mtv.fi!

"Pienen kurkistusreiän putsaaminen ei riitä mihinkään"

Lumiharjan merkitystä liikenneturvallisuudelle ei kannata väheksyä, sillä liikenteeseen ei pidä lähteä iglussa istuen. Talvisissa keleissä auto on putsattava lumesta ja jäästä huolellisesti ennen liikkeelle lähtöä. Liikenneturva muistuttaa, että hyvin putsatulla autolla liikkeelle lähteminen vähentää stressiä, mutta helpottaa myös oikean ajonopeuden sekä kunnon turvavälin pitämistä.

– Lähtöön kannattaa siis varata hieman ylimääräistä aikaa, sillä pienen kurkistusreiän putsaaminen vielä riitä mihinkään. Pahin mahdollinen vaihtoehto on, että jättää kiireen vuoksi auton puhdistamatta ja kiirehtii määränpäähän mahdollisimman nopeasti, sanoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Lähtöä kannattaa ennakoida ja esilämmittää auto tarpeen mukaan, jolloin lumien putsaaminen ja jäiden raaputtaminen muuttuu huomattavasti helpommaksi – etenkin silloin, jos auto ei lepäile tallissa tai katoksessa.

Lumet pois myös katolta

Lumien puhdistaminen kannattaa aloittaa auton katolta. Tämän jälkeen putsataan huolellisesti auton muut ulkopinnat sekä ikkunat, peilit ja valot.

Usein, kuten tänäkin aamuna Pasilassa, näkee autoilijoita, jotka kuljettavat juuri katolla pientä tai suurempaakin lumikuormaa.

– Lumen siirtäminen paikasta toiseen kannattaisi jättää ammattilaisille. Jos lunta jättää katolle, voi kinos luisua ensimmäisessä voimakkaammassa jarrutuksessa tuulilasille tai lentää takana tulevan näkökenttään, Heiskanen muistuttaa.

– Monesti myös tuulilasin oikea reuna ja saman puolen sivulasit jäävät kiireessä puhdistamatta, vaikka sehän on juuri se suunta, josta tulevia meidän on väistettävä. Rikesakkokin voi iglulla kurvailevalle napsahtaa, koska auton on oltava ominaisuuksiltaan ajoneuvolain vaatimusten mukainen, Heiskanen alleviivaa.

Viisi vinkkiä näkyvyyden varmistamiseen talvikeleillä

  1. Esilämmitä auto. Se ehkäisee lasien jäätymistä ja huurtumista, mutta helpottaa myös lumien putsaamista.
  2. Putsaa auto huolellisesti lumesta ja jäästä ennen liikkeellelähtöä. Kiinnitä huomiota myös valojen puhtauteen.
  3. Ehkäise kosteuden kertymistä sisätiloihin pudistelemalla lumet vaatteista ja kengistä ennen autoon istahtamista.
  4. Kytke lämmin puhallus voimakkaana tuulilasille, jotta lasit pysyvät auki ajon aikana. Optimisäädöt selviävät mallikohtaisesta ohjekirjasta.
  5. Kytke auton varsinaiset ajovalot päälle, jos huomiovaloautomatiikka ei sitä tee.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat