Mainos

Suomen teille on luvassa kiinalaisryntäys helmikuun alusta, poliisi huolissaan: "Merkittäviä vaikeuksia luvassa"

Suomessa saa ajaa autoa esimerkiksi Kiinan tai Irakin ajokortilla helmikuun alusta, kun uusi ajokorttilaki tulee voimaan. Lapin poliisi on muutoksesta huolissaan, sillä teille tulee etenkin pohjoisen talvisiin olosuhteisiin tottumattomia kuljettajia.

Kiina on Lapin-turismin kakkosmaa heti Venäjän jälkeen.

– Tietenkin olemme huolissaan tästä kiinalaisten tulosta liikenteeseen, siitä, ,mitä tulee tapahtumaan 1. helmikuuta alkaen, kun saavat ajaa täällä, Pasi Vartioniemi Rovaniemen poliisin liikenneryhmästä kertoo MTV Uutisille.

Lisäksi useilla aasialaisilla on totuttelemista autojen tuuletusjärjestelmiin. Saasteisissa suurkaupungeissa he ovat tottuneet pitämään tuuletuksen sisäkiertoa päällä, mutta tämä iskee Suomen pakkaskelillä tuulilasit heti sitkeään huuruun.

– Meillä kävi Lapin liikenneturvallisuusfoorumissa Lapin yliopiston liikenneturvallisuusprofessori kiinalaisesta liikennekulttuurista. Hän on vuosikausia ollut Kiinassa ja työskennellyt kiinalaisten kanssa. Hän oli hyvin huolissaan ja ennusti merkittäviä vaikeuksia, Vartioniemi jatkaa.

Vartioniemi ei kuulosta kovinkaan toiveikkaalta vastatessaan kysymykseen, miten poliisi on varautunut lakimuutokseen. Kun tietää jo ennestään, että pelkästään rikospaikalle pääsy vie Lapissa poliisilta aikaa, on nyt luvassa lisähaasteita, kun vastassa on kielimuuri.

– Kun liikenteessä töppäillään, niin suomalaiselle annetaan sakkolappu kouraan. On todella aikaa vievää, kun aletaan sumplia kiinalaisten ja ulkomaalaisten kanssa, jotka eivät pärjää englannilla. Siinä joudutaan tulkkia käyttämään.

Se, päästäänkö törttöileviä turisteja sakottamaan vai ei, huolettaa poliisia, mutta on kuitenkin toissijaista.

– Kunhan ei tulisi valtavia onnettomuuspiikkejä sen suhteen, kun alkaa tapahtua, Vartioniemi miettii.

Poliisin mukaan vuokraamoissa on jo nyt ymmärretty väärin, että kiinalaiset saisivat ajaa kansainvälisillä ajokorteilla. 

– Kansainvälinen ajokortti on vain käännös kiinalaisesta kansallisesta ajokortista, ei itsessään asiakirja, jolla saisi ajaa, Vartioniemi sanoo.

Autovuokraamot innoissaan: "10 prosentin kasvu"

Suomen autovuokraajat ovatkin ottaneet ajokorttilain uudistuksen vastaan erittäin positiivisena muutoksena. Vuodesta toiseen autovuokraamot ovat joutuneet selittämään kiinalaisille, ettei heidän ajokorttinsa kelpaa Suomessa, vaikka Norjan ja Ruotsin teille ne ovat kelvanneet.

– Onhan tämä ollut aika mielenkiintoinen tilanne, jos miettii, kuinka paljon Suomi on panostanut Pohjois-Suomen tunnetuksi tekemiseen ja kuinka paljon on haalittu tänne matkailijoita. Ja tuonne, missä on aika rajalliset liikenneyhteydet ja matkailijat tykkäävät käyttää vuokra-autoa esimerkiksi liikkumiseen, niin on jouduttu toteamaan, että muuten ihan hyvä juttu, mutta te ette saa ajaa autoa täällä, kertoo MTV Uutisille Suomen autovuokraamoliiton puheenjohtaja Hannu Mikkonen.

Mikkosen mukaan vanha laki vähensi autonvuokrauksen kysyntää. Nyt hänen mukaansa alalle odotetaan noin 10 prosentin kasvua.

– Näkyy selvästi, että uutta lakia on pystytty aktiivisesti markkinoimaan Kiinasta tuleville matkailijoille. Kysyntä on kasvussa.

Poliisin esittämään huoleen liikenneturvallisuudesta ja vuokra-auton hallinnasta talviolosuhteissa Mikkonen vastaa, että jo nyt Suomeen tulee paljon matkailijoita maista, joissa ei koskaan tule lunta.

– En tunne kiinalaista ajokulttuuria, mutta varmaan ajokulttuureissa on vaihteluita, jos katsotaan Intiaan tai vaikka tuohon itäiseen naapuriin. Täytyy vähän laittaa öljyä laineille. Jos esimerkiksi katsotaan vahinkokehitystä ja hinausautojen käyttöä asiakkaille, niin ei siellä mitään poikkeuksellista piikkiä ollut näiden Kiinasta tulleiden kuljettajien osalta.

1:57

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.