Mainos

Kiinalaiset ajokortit kelpaavat nyt Suomessa – lappilaiset pelkäävät henkensä puolesta

Kiinalaisella ajokortilla on voinut porhaltaa Suomessa helmikuun alusta alkaen, kun uusi ajokorttilaki on tullut voimaan. Tämä pelottaa lappilaisia, koska harva ulkomainen kuski tietää, millaiset liikenneolosuhteet turistien suosimassa Lapissa voivat olla.

Inarilaiset ovat ajaneet ulkomaisten kuskien seassa jo pitkään. Moni kertoi STT:lle läheltä piti -tilanteista, tiellä nähdyistä porokolareista ja vastaantulijoiden kaistalla ajajista.

– Viime talven kokemusten perusteella pelottaa. Talviajoon tottumattomia, jotka ajavat mutkaisella tielläkin vastaantulijan kaistalla, kommentoi Lauri Wesslin Facebookissa Inarin kansalaiskanava -sivulla STT:n kysymykseen.

– Saapi olla entistä varovaisempi mäkisillä tai mutkaisilla teillä, kun autoja on jo nyt pysähtyneenä keskelle ajokaistaa. Siinä turistit kuvailevat kaikessa rauhassa maisemia. Läheltä piti -tilanteita on ollut muutaman kerran, kertoo Veijo Kitti.

– Jonkin verran pelottaa, varsinkin, jos he parkkeeraavat autonsa keskelle Nelostietä mutkan taakse ja kirmaavat poroja kuvaamaan, unohtaen, että tiellä on muitakin kuin poroja, kirjoittaa Lea Linnanmäki.

Seppo Lepistö huomauttaa, että riskikuskeja on jo teillä.

– Siellä liikkuu monenlaista kulkijaa jo nyt. On arkaa, sekavaa, kokematonta, päihtynyttä ja monenmaalaista kuljettajaa, joten kyllä sinne kiinalaisetkin mahtuvat. Mutta toki pelottaa!

Omatoimimatkailu kiinnostaa matkailijoita yhä enemmän, myös pitkään ryhmämatkailua suosineita kiinalaisia, sanoo Lapin Liiton matkailuasiantuntija Satu Luiro. Hänen mukaansa liitto näkee riskin siinä, että tottumattomia kuskeja on Lapin teillä tulevaisuudessa todennäköisesti enenevässä määrin.

Yrittäjät halusivat muutosta

Ajokorttilain muutoksen taustalla on kansainvälisten käytäntöjen yhtenäistäminen, kertoo hallitusneuvos Eija Maunu liikenne- ja viestintäministeriöstä (LVM). Ponnin lain muuttamiseen tuli matkailuyrittäjiltä ja autovuokraamoilta, Maunu sanoo. Muutoksen kannalla oli myös työ- ja elinkeinoministeriö.

Nyt LVM sysääkin vastuuta juuri matkailuyrittäjille ja autonvuokraajille. Heidän tulisi kertoa turisteille suomalaisesta liikennekulttuurista, mutta mikään pykälä ei heitä tähän velvoita.

Lapin poliisin ylikomisario Rauno Pätsin mukaan ulkomaiset matkailijat ovat henkilöauto-onnettomuuksissa selvä vähemmistö.

– En odota tätä muutosta pelonsekaisin tuntein, Pätsi sanoo.

Poliisi ei Pätsin mukaan voi juuri vaikuttaa ennakoivasti mahdollisiin onnettomuuksiin. Kuten ministeriö, myös hän laskee toivonsa autovuokraamojen ja matkailualan antaman valistuksen varaan.

Hän kertoo, että jotkut autovuokraamot ovat jo vuokranneet autoja kiinalaisille, vaikkei näin saisi tehdä. Tapauksia on tullut vastaan valvonnassa, ja niistä on kirjoitettu sakkoja.

Myöskään liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen ei usko, että muutos näkyy Lapin tiekuvassa. Pohjosen mielestä uudistus helpottaa lähinnä kelkkasafariyrittäjiä, jotka voivat nyt vuokrata kelkkoja myös kiinalaisille.

Ikkunat huurussa, ajoväylä hukassa

LVM:n mukaan Ruotsista tai Norjasta ei ole saatu sellaisia viitteitä, että kansainväliset kuljettajat olisivat yliedustettuina tieliikenneonnettomuuksissa.

Palopäällikkö Jukka Harmanen Lapin pelastuslaitokselta Inarista sanoo, että onnettomuuksia, joissa osallisena on ulkomainen kuski ja joissa tarvitaan pelastuslaitosta, sattuu Inarissa parikymmentä vuodessa. Se on noin puolet tapauksista. Päivittäin tapahtuu, että ulkomaiset kuskit ajavat autonsa kelkkareiteille tai laduille, koska eivät hahmota, missä autotiet kulkevat. Jotkut ajavat ikkunalasit huurussa tai auki, koska eivät osaa käyttää auton ilmanvaihtoa, Harmanen kertoo.

Tuttu ilmiö ovat turistit, jotka pysähtyvät keskelle tietä ottamaan kuvia.

– Sitähän he tulevat tänne tekemään. Emme voi alkaa soittaa torvea. He ovat Suomen asiakkaita, palopäällikkö Harmanen sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.