Turistibussi syöksyi tuhoonsa Madeiralla – suomalainen bussikuski Timo kertoo Etelä-Euroopassa ajamisesta: "Mitä etelämpään mennään, sitä löysemmäksi se muuttuu"

Madeiran bussionnettomuuden syynä pidetään mahdollisesti kuljettajan virhettä. Suomalainen bussikuljettaja kuvailee Etelä-Euroopan liikennekulttuuria räväkäksi, jossa säännöt jäävät monesti sivurooliin.

Keskiviikkona Madeirassa tapahtunut hurja bussionnettomuus on vaatinut jo yhteensä 29 kuolonuhria. Onnettomuudessa saksalaisturisteja kuljettanut linja-auto syöksyi ulos kapealta tieltä ja törmäsi lopulta vauhdilla rinteessä sijainneeseen taloon.

Uusimpien tietojen mukaan syy onnettomuuteen olisi ollut kuljettajan ajovirheessä.

Etelä-Euroopassa paljon liikennöinyt bussikuljettaja Timo Tuomisto oli uutisista surullinen muttei yllättynyt. Hän kertoo, että eteläeurooppalainen ajokulttuuri on täysin vastakohta vastaavan suomalaisen kanssa.

– Otteet on räväkämpiä ja ronskimpia. Ei niin tunnollisesti noudateta liikennesääntöjä ja joskus tuntuu, että ne säännöt on vain turisteja varten. Liikennevaloja ei odoteta ja ohitetaan huonoissa paikoissa, joissa on mutkaa. Luotetaan siihen, että ei tuu ketään ja jos tuleekin, niin luotetaan, että kaveri väistää, Tuomisto kertoo.

Tuomiston mukaan vastaavanlaista riskinottokulttuuria Portugalin lisäksi myös Espanjasta, Ranskasta ja Italiasta.

– Mitä etelämpään mennään, sitä löysemmäksi se muuttuu se kulttuuri.

Matkan pitää olla matkustajalle mahdollisimman turvallinen

Sen lisäksi, että eteläeurooppalaisilla teillä vauhti ja riskit lisääntyvät, on myös Tuomiston mukaan oma osansa myös niin sanotulla näyttämisen halulla. 

– Paikallisoppaat voi kertoa helposti, että meillä kävi nyt hyvä tuuri, kun saatiin paikkakunnan paras kuljettaja meille tähän kiertueelle kuljettajaksi. Sitten sille kuskille voi tulla se, että pitää esittää ja näyttää jotain. Ei oo itsellä pienessä mielessäkään käyny että pitäis esittää jotakin.

Tuomiston mukaan tällaisissakin tilanteissa onkin ajateltava asiaa aina matkustajan näkökulmasta.

– Matkan pitää olla matkustajille mahdollisimman turvallinen. Jos on mutkainen tie, niin pitää pystyä pysäyttämään auto tien näkyvällä osalla.

Katso Timo Tuomiston haastattelu yläpuolelta löytyvältä videolta.

Lue myös:

    Uusimmat