Turhista lääkärintodistuksista halutaan eroon – jopa satoja lääkärityövuosia palaa paperityöhön

Lääkäriliiton arvion mukaan lääkärin työajasta kuluu erilaisten todistusten ja lausuntojen laatimiseen lähes kymmenen prosenttia työajasta.

Hallitusohjelman tavoitteena on vähentää ammattihenkilöstöltä vaadittavaa kirjallista työtä kuten erilaisten säädösperäisten lausuntojen ja todistusten määrää. 

Tavoitteena on varmistaa sote-henkilöstön riittävyys ja lisätä työn tuottavuutta uudistamalla käytäntöjä.

Sosiaali- ja terveysministeriön karkean arvion mukaan lääkärivaje on Suomessa jo 900 henkilötyövuotta ja perusterveydenhuollossa 325. Turhien todistusten vähentämisella voitaisiin pienentää merkittävästi lääkärivajetta.

Ministeriöstä todetaan, että jos lausuntoihin kuluvaa aikaa voitaisiin vähentää kymmenkunta prosenttia, niin  silloin työaikaa vapautuisi 180 lääkärityövuotta tai jos näiden kirjoittamiseen käytetty aika puolitettaisiin, vapautuisi huimat 900 työvuotta.

Sairauslomatodistuksen vuoksi lääkäriin?

Ärhäkän vatsataudin vuoksi voi joutua menemään lääkäriin, koska työpaikka vaatii todistuksen poissaolosta eikä hoitajan kirjoittama sairauslomatodistus kelpaa kaikille työantajille. Lapin hyvinvointialueella hoitajatodistusten sähköistäminen on moninkertaistanut hoitajatodistusten määrän, mikä on vähentänyt lääkäreiden työkuormaa.

– Ei ole järkevää siirtää näitä tarpeettomia todistuksia kenenkään kirjoitettavaksi. Lääkäreiden näkökulmasta voi ajatella, että joku muu hoitaa ne, jos ne ovat kertakaikkiaan tarpeettomia, toteaa Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltonen

Terveydenhuollon professorin mukaan turhista todistuksista, kuten esimerkiksi lyhyen sairasloman osalta, olisi mahdollista päästä eroon maksattamalla ne työantajilla.

– Jos työantaja vaatii todistuksen, niin työantajien pitäisi maksaa näistä todistuksista, koska he näitä edellyttävät. Maksullisuus tekisi julkisen terveydenhuollon näkyväksi, kun nyt terveydenhuoltoon voidaan töitä tai taakkoja sälyttää ilman, että pohditaan tuottavatko ne aidosti terveyshyötyä, toteaa professori Kristiina Patja Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta 

Lääkäriliitto nostaa esiin turhana todistuksena esimerkiksi koulujen vaatimat lasten ruoka-aineiden allergiatodistukset tai säännöllisin välein uusittavat todistukset. 

Flunssapotilaat ruuhkauttavat lääkärivastaanotot sairaslomatodistusten takia - "Tämä on turhaa terveydenhuoltopalveluiden käyttöä" 13:23
Katso video: Flunssapotilaat ruuhkauttavat lääkärivastaanotot sairaslomatodistusten takia – "Tämä on turhaa terveydenhuoltopalveluiden käyttöä"

Lapin hyvinvointialueen johtajaylilääkärin Jyri J. Taskilan mukaan digitaaliset palvelut, kuten digitaalinen hoitajatodistus, ovat hyvä lisä, mutta ne eivät ratkaise lääkäri- tai hoitajapulaa.

– Lääkärin näkökulmasta osa erilaisista todistuksista voitaisiin hoitaa muulla tavalla. Hoitoon liittyvien todistusten antaminen on terveydenhuollon tehtävä, mutta meillä ei ole käyty keskustelua ja määritelty sitä, että mitkä todistukset olisivat velvottavia julkiselle terveydenhuollolle. 

Taskila muistuttaa, että korona-aikana oma ilmoitus menettely sairausloman kohdalla toimi hyvin.

– Lääkäriin tai hoitajalle meneminen pelkän todistuksen vuoksi,  jos se ei ole muutoin tarpeen, on turhaa ajan käyttöä. Jos työntekijä haluaa väärinkäyttää sairaslomaa ja tekeytyä sairaaksi, niin kyllä sellainen henkilö löytää keinot, lisää Taskila.

Taskilan mukaan lääkärin työaikaa tulisi voida siirtää terveyttä edistäviin tehtäviin.

Lääkärintodistukseksi kutsutaan lääkärin laatimaa kirjallista selvitystä,  jossa todetaan tutkimuksin varmistetut tosiasiat tekemättä niiden perusteella johtopäätöksiä.

Lääkärinlausunnolla taas tarkoitetaan kirjallista selvitystä, joka sisältää varmennettujen tosiasioiden lisäksi lääketieteellisesti perustellun lääkäriasiantuntijan arvion tutkittavan tilanteesta ja kyvystä lausunnon mainitsemiin asioihin.

Hyvinvointialue on velvollinen huolehtimaan siitä, että sen asukas tai terveyskeskuksen potilas saa terveydentilaansa koskevan todistuksen tai lausunnon silloin, kun todistuksen tai lausunnon tarve perustuu lakiin, taikka on asukkaan tai potilaan hoidon, toimeentulon, opiskelun tai muun vastaavan syyn kannalta välttämätöntä.
 

Lue myös:

    Uusimmat