Mainos

Tupo-toimikunta arvioi matalan inflaation jatkuvan

Tulopoliittinen selvitystoimikunta arvioi, että matala inflaatio jatkuu. Kuluttajahintojen nousu voi ensi vuonna jäädä 0,5 prosentin tasolle, koska alkoholijuomien verotuksen lasku maaliskuussa hidastaa hintatason kohoamista lähes prosenttiyksiköllä. Inflaatio on Suomessa hidastunut ja pysynyt selvästi euroalueen keskitason alapuolella. Öljyn maailmanmarkkinahinnan lasku ja euron vahvistuminen ovat vähentäneet tuontihintapaineita.

Palkansaajien ostovoima kasvaa tänä vuonna lähes kolme prosenttia. Ensi vuonna palkansaajien ostovoima voi lisääntyä nelisen prosenttia kun tehtyjen työtuntien määrä nousee, inflaatio hidastuu ja ansiotulojen verotus kevenee. Sopimuspalkkaindeksin arvioidaan kohoavan kuluvan vuoden aikana yhteensä kolme prosenttia. Palkkaliukumista ja rakenteellisista tekijöistä johtuva ansiotason nousu jää alle yhteen prosenttiin.

Teollisuuden hintakilpailukyky taantuu muilla aloilla kuin sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa. Koska sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuottavuuden kasvu on voimakasta, koko tehdasteollisuuden hintakilpailukyky voi kuitenkin lievästi nousta. Jos euron kurssi pysyy nykyisellä tasolla, näyttää kehitys suunnilleen samalta ensi vuonna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.