Mainos

Tupo puintiin viikonloppuna

Työmarkkinajärjestöt pyrkivät sopimaan tulopoliittisesta ratkaisusta ensi maanantaihin mennessä. Tupo-sopimus on tarkoitus allekirjoittaa 12. joulukuuta, mikäli riittävä määrä liittoja hyväksyy ratkaisun. Järjestöt neuvottelevat poikkeuksellisen tiukalla aikataululla, jotta eduskunta ehtii käsitellä ensi vuoden verolait. Epävirallisia varapäiviä tupo-ratkaisun valmistumiselle ovat järjestöjen mukaan tiistai ja keskiviikko. Osapuolet pitävät aikataulua erittäin tiukkana ja varautuvat neuvottelemaan ensi viikonloppuna myös öisin. Työnantajien ja palkansaajajärjestöjen niin sanottu suuri neuvottelukunta kertoi aikataulusta keskiviikkona.

Hallituksen odotetaan jättävän verolait eduskunnalle ensi viikolla. Eduskunnan ennakoidaan hyväksyvän lait viimeistään 18. joulukuuta. Neuvottelijoiden mukaan näkökohtaerot ovat vielä varsin suuret.

Eräistä työelämän laadullisista kysymyksistä on jo sovittu, mutta keskeiset asiat kuten palkka- ja veroratkaisut sekä sopimuskauden pituus ovat avoinna.

Edellisen tupon menettelytavat

Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton TT:n toimitusjohtaja Johannes Koroma sanoo, että neuvottelutuloksen on määrä olla valmis maanantaiaamuna "ennen työajan alkua". Järjestöjen hallitukset kokoontuvat maanantaina kello 13 varautuen käsittelemään ratkaisun.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen (sd.) mukaan tiistai ja hätätilassa keskiviikko ovat varapäiviä takarajalle.
-Keskiviikko on vihoviimeinen paalu, Ihalainen sanoo. Ihalainen muistuttaa, että sääntöjen mukaan liitoilla pitää olla vähintään kaksi viikkoa aikaa käsitellä neuvottelutulos.
-Käsitykseni mukaan liittojen käsittelyvaihe on tällä kerralla vähän mutkikkaampi kuin viimeksi, toteaa Ihalainen. Aikataulua mutkistaa SAK:n valtuusto, joka on koolla Kiljavalla perjantaina ja lauantaina.

Koroman mukaan edellisen, kaksi vuotta sitten tehdyn tupo-sopimuksen menettelytapoja sovelletaan nyt mahdollisimman samankaltaisina. Tarkoituksena on, että ilmoitukset järjestöjen työehtosopimuksista jätetään valtakunnansovittelijalle 11. joulukuuta mennessä.
-Jos kattavuus on riittävä, niin sopimus allekirjoitetaan 12. joulukuuta.

Kattavuudella Koroma tarkoittaa muun muassa sitä, että keskeiset vientialojen liitot hyväksyvät ratkaisun. Koroma on kertonut jo aiemmin, että TT ei lähde tupoon mukaan esimerkiksi ilman SAK:laista Paperiliittoa.

"Kovat" kysymykset ovat vielä auki

Johannes Koroman mukaan ratkaisua haetaan tositarkoituksella, mutta tunnustaen kaikki sekä ajasta että neuvottelutilanteesta johtuvat ongelmat.
-Erityisesti palkkaratkaisun muodon ja palkka- ja veroratkaisun yhteensovittamisen osalta on vaikeuksia, Koroma luonnehti.

SAK:n Ihalaisen mukaan niin sanotut kovat kysymykset ovat auki, mutta joistakin tekstikysymyksistä eli työelämän laatukysymyksistä on jo sovittu.
-On sovittu työelämän kehittämiseen, tasa-arvoon, työn arviointityöhön ja vanhempainlomaan liittyviä asioita, Ihalainen kertoo.
-Huolestuttavan alkutekijöissään ovat työvoiman käyttöä ja luottamusmiehen asemaa pienillä työpaikoilla koskevat pelisäännöt, hän jatkaa.

Toimihenkilöiden keskusjärjestön STTK:n puheenjohtajan Esa Swanljungin (sd.) mukaan laadullisista asioista on edelleen auki merkittäviä työssä jaksamiseen liittyviä kysymyksiä.
-Työaikapankkiin, osa-aikaeläkkeeseen ja vuorotteluvapaaseen liittyvissä kysymyksissä on osin myös edistytty, Swanljung kertoo.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.