Mainos

Tupakointi tiukkaan tarkkailuun

Hyvin harva ravintola rakentaa tupakkatilan uuden lain myötä. Parveketupakointi poikii riitoja ja remontteja taloyhtiöissä.

Kesäkuun alussa voimaan astuva tupakkalaki vienee tupakoitsijat ravintoloista kaduille, sillä vain alle kaksi prosenttia ravintoloista aikoo rakentaa erillisen tupakkatilan. Myös parveketupakointia koskevat kiistat ovat käynnistyneet taloyhtiöissä, sillä terveydenhuoltolaki uusine ohjeistuksineen kieltää savun kulkeutumisen kerrostaloissa asunnosta toiseen.

Uusien lakien ja ohjeiden sovelluksia pohditaan paraikaa eri puolilla Suomea niin ravintola- kuin parveketupakoinnin osalta.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvottelevan virkamiehen Olli Simosen mukaan 77 prosenttia suomalaisista kannattaa tupakointikieltoa.

Kaduilla tupakoitsijoiden pelätään tukkivan kuppiloiden edustat, mutta kokemukset muualta yllättävät.

- Ruotsin, Norjan, Englannin, Irlannin ja Italian kokemusten perusteella voi sanoa, että jos on kahden-kolmen sadan henkilön ravintola, niin ulkona on yhtäaikaa yleensä kolmesta viiteen ihmistä tupakalla, Simonen kertoo.

Parveketupakointi on jo nyt, tuoreiden ohjeistusten jälkeen, aiheuttanut skismaa taloyhtiöissä. Asunnossa tai parvekkeella ei saa tupakoida, mikäli savu kulkeutuu muihin huoneistoihin.

Tuotevalvontakeskuksen ylitarkastaja Matti Karumaan mukaan parveketupakoinnista ei monissa tapauksissa aiheudu sinänsä haittaa.

- Talon sisäisissä rakenteissa voi kuitenkin olla sellaisia rakenteellisia virheitä, että savu kulkeutuu asunnosta toiseen ja silloinhan tietysti taloyhtiö joutuu korjaamaan näitä ongelmia, Karumaa toteaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.