Tupakointi maksaa sinulle maltaita – näin tsemppaat itsesi eroon tupakasta

Asteittainen tupakkaveron kohotus sai monet elämäntapasauhuttelijat kauhistumaan, kakomaan ja ottamaan selvää, kuinka paljon oma tupakointi tuleekaan tulevaisuudessa maksamaan. Eikö olisikin viimeistään nyt korkea aika lopettaa?

Kuinka paljon sinä olet tuhlannut elämäsi aikana rahaa tupakkaan? Jos poltat esimerkiksi kaksi askia viikossa, hinnaksi tulee vuodessa yli 640 euroa – veronkorotusten jälkeen hinta nousee yli 850 euroon.

Näin paljon tupakointi kallistuu – laske oman sauhuttelusi tuleva hinta

Laske MTV Uutisten tupakkalaskurilla, paljonko sauhuttelusi hinta tulee arviolta veronkorotusten myötä kallistumaan.

Nyt jos koskaan olisi korkea aika lopettaa tupakointi: tumppaaminen kannattaa, sillä se ehkäisee paitsi syöpää, raha- ja keuhko-ongelmia, mutta edesauttaa myös ihosi hyvinvointia.

Tupakoinnin lopettaminen voi kuitenkin olla helpommin sanottu kuin tehty: lopettamisen helppous riippuu paljon siitä, onko riippuvuus henkistä vai fyysistä ja millaisissa tilanteissa olet tottunut polttamaan. Piristääkö tupakointi sinua, vai toimiiko se esimerkiksi stressitilanteissa tukena ja turvana?

Listasimme vinkkejä, miten voit motivoida itsesi lopettamaan tupakoinnin.

1. Hanki säästöpossu
näin paljon rahaa todella säästät
!

Myönnä pois, tupakointi on sama kuin astelisit tupakkapaikalle ja sytyttäisit rahaa surutta palamaan: rahat sujahtavat jokaisen savukkeen jälkeen savuna ilmaan, kirjaimellisesti.

Mieti, kuinka paljon rahaa säästät, jos jätät tupakka-askin ostamatta viikko toisensa jälkeen. Motivoi itseäsi suunnittelemalla, mitä loppusummalla oikein ostaisit: jos olet vuoden polttamatta, voit säästää jopa satoja euroja.

Kirjoita itsellesi ylös, mitä summalla tekisit. Ulkomaanmatka, kenties? Tai uusia kalusteita kotiin tai vaatteita? Kallis koru, josta olet haaveillut? Tai kerrankin hajuvesi, joka myös tuoksuu ihollasi?

Helpota tilannetta tekemällä asiasta konkreettinen: osta itsellesi säästöpossu, mielellään läpinäkyvä, ja sujauta sinne viikoittain sellainen rahasumma, mitä sinulla menisi rahaa tupakkaan viikon aikana. Läpinäkyvästä säästöpossusta pääset ihailemaan, kuinka paljon rahaa sinne kertyy. Se toimii hyvänä motivaattorina.

2. Päätä päivämäärä, milloin lopetat

”Se on nyt menoa: 1. kesäkuuta lopetan.” Kirjoita päätöksesi kalenteriin tai laita kännykkään muistutus. Kun tiedät, minä päivänä aloitat lakon tai pyrit lopettamaan tupakoinnin, päätös myös helpottuu. Näin myös valmistaudut henkisesti koitokseen. Tsemppiä! Sinä pystyt siihen.

3. Mieti terveyttäsi, ihoasi ja liikuntatottumuksiasi

Tiesitkö, että tupakoitsijan elinikä on 10 vuotta vähemmän kuin tupakoimattoman? Jo se, että toden teolla tiedostat, mitä kaikkea tupakointi tekee kehollesi ja mielellesi, voi auttaa lopettamispäätöksen tekemisessä.

Kirjoita ylös itsellesi tupakoinnin huonot puolet. Ole rehellinen: tupakointia on helppo romantisoida, vaikkakin se on monella tapaa ruma ja epämiellyttävä tapa.

Tupakoinnin lopettamisen jälkeen hajuaisti alkaa kohentua jo muutamassa päivässä ja saat huomata, että tupakka ei toden teolla tuoksu hyvälle. Kun viereesi istahtaa tupakalle haiskahtava henkilö, saatat jopa yllättyä kuinka vahva ja epämiellyttävä kyseinen haju onkaan. Miksi ihmeessä olet antanut itsesi haista samalle?

Entäpä ihosi sitten? Tupakointi on merkittävä ihon ennenaikainen vanhentaja. Tupakointi heikentää ihon pintaverenkiertoa, aineenvaihduntaa sekä vähentää ja huonontaa ihon kimmoisuutta ja kiinteyttä. Rypyt ja juonteet ilmestyvät nopeammin kuin tupakoimattoman iholle.

Erään tutkimuksen mukaan naisilla, jotka olivat polttaneet 25 vuoden ajan noin 20 savuketta päivässä, oli 5-kertainen määrä ryppyjä tupakoimattomiin verrattuna.

Mitä muuta tupakointi tekee kehollesi? Tutustu röökikroppaan, ja kauhistu.

Terveet elintavat ovat vahva buumi: pitäisikö sinunkin innostua liikunnasta? Mietin millainen tunne olisikaan, jos pystyisit juoksemaan pitkän lenkin ilman että keuhkoihin pistää ja on pakko pysähtyä, kun lihakset eivät vain jaksa. Tee itsellesi tavoite: ala lenkkeillä tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Verenkierto alkaa parantua joidenkin viikkojen kuluttua tupakoinnin lopettamisesta, ja yskä ja hengitysvaikeudet vähenevät 3–9 kuukauden kuluttua. Olosi kohenee nopeasti ja liikunta tuo myös iloa ja energiaa.

4. Hankaloita tupakointiasi

Lopettaessa tupakointia on hyvä pohtia, miksi, missä ja milloin mieluiten tupakan sytyttää, ja miten näitä tilanteita voisi muuttaa.

Tarkkaile itseäsi ja mieti milloin ja millaisissa tilanteissa poltat. Laita muistiin jokainen kellonaika ja tilanne, jolloin tupakoit. Saat arvokasta tietoa tupakkariippuvuudestasi ja tupakointitavoistasi:  näin pystyt tunnistamaan riskitilanteet ja välttämään ne.

Valmistaudu vieroitusoireisiin

Tupakoinnin lopettaminen voi aiheuttaa vieroitusoireita, jotka voivat olla fysiologisia, psykologisia, käyttäytymiseen liittyviä tai sosiaalisia vaikutuksia. Yleisimpiä vieroitusoireita ovat:

  • ärtyisyys
  • kärsimättömyys
  • tupakanhimo
  • levottomuus
  • keskittymisvaikeudet
  • univaikeudet
  • päänsärky ja
  • lisääntynyt ruokahalu

Lähde: Terveyskirjasto

Poltatko esimerkiksi aina silloin kun odotat bussia? Soita jollekin.

Tai aina ruoan jälkeen? Pese hampaat.

Seurassa? Pyri lopettamisen ensimetreillä välttelemään tupakoivia ystäviäsi.

Parvekkeella? Osta parveke täyteen kukkia ja tee siitä toinen olohuone kesäksi. Ethän voi pilata sitä tupakansavulla?


Pahin tupakanhimo kestää minuutteja, joten keksi sen tilalle muuta: popsi porkkana, pelaa kännykälläsi peliä, kuuntele musiikkia. Heitä tulentekovälineet ja tupakka-askit pois: miksi edes tarvitsisit niitä? Niinpä. Näin kiusaus ei ole liian suuri.

5. Vähennä, lopeta, älä lannistu

Jo muutaman savukkeen vähentäminen voi olla iso askel kohti savuttomuutta. Osta savukkeita vähän, vain aski kerrallaan. Älä osta "lempitupakkaasi".

Suomalaiset tupakoijat yrittävät lopettaa tupakoinnin keskimäärin 3–4 kertaa ennen pysyvää onnistumistaan. Älä siis lannistu, jos sorrut polttamaan lopettamispäätöksen jälkeen. Se ei estä sinua onnistumasta.

Stumppi.fi-sivuilta löydät lisää tietoa aiheesta ja voit testata, millainen tupakoitsija olet.

Maksuton neuvontapuhelin: 0800 148 484

Lähteet: Terveyskirjasto, Stumppi.fi, Nicorette.fi, Tohtori.fi

Lue myös:

    Uusimmat