Mainos

Tupakointi lyhentää suomalaisaikuisen elämää 20 vuotta

Tupakointi lyhentää edelleen joka kahdeksannen suomalaisaikuisen elämää, ja heistä puolet menettää vähintään 20 elinvuotta.

-Tupakka on ylivoimaisesti suurin kansanterveyden ongelma maailmanlaajuisesti. Tällä hetkellä noin neljä miljoonaa ihmistä kuolee tupakkaan vuosittain. Tupakan vuotuisten uhrien määrän odotetaan nousevan 25 vuodessa kymmeneen miljoonaan, muistuttaa Kansanterveyslaitoksen professori Pekka Puska.

Tupakoivien määrä on saatu painettua Suomessa neljäosaan aikuisväestöstä. Nikotiinin makuun päästään kuitenkin yhä nuorempina, sillä Suomessa 15-16-vuotiaista liki 25 prosenttia tupakoi päivittäin. Eduskunnan Elämäntapa-ja nuorisoryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Risto Kuisma peräänkuuluttaa mm. vähittäismyyjien vastuuta. Hän sanoo, että eri paikkakunnilla tehdyt ostokokeilut osoittavat, että kolmessa tapauksessa neljästä alaikäiselle myydään tupakkaa.

Lisäksi ongelma on Kuisman mukaan se, että tupakoimattomat altistuvat sisätiloissa edelleen varsin usein tupakansavulle. Näin on siitä huolimatta, että passiivisen tupakoinnin terveyshaitat on todistettu yhä kiistattomammin. Suomessa alkaa ensi maaliskuussa portaittain tupakkalain uudistus. Lainmuutokset tähtäävät etenkin siihen, että tupakoimattomien passiivinen altistuminen savulle vähenee.

Lopettaminen ei liian myöhäistä

Pekka Puska haluaa oikaista harhakäsityksen, jonka mukaan tupakoinnin lopettaminen ei kannata enää vuosien röyhyttelyn jälkeen. Kun tupakointi lopetetaan, elimistön korjautuminen alkaa välittömästi. Sydäninfarktin riski pienenee suuresti jo muutamassa kuukaudessa, syöpäriski joidenkin vuosien kuluessa.

Professori Puska tähdentääkin, että nuorten tupakoinnin aloittamisen ehkäisyn ohella on painotettava myös etua, joka saadaan jo aloitetun tupakoinnin päättämisestä.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.