Mainos

Tupakkavalistus vaatii eri tahojen yhteistyötä

Nuorten tupakoimattomuutta halutaan edistää mm. tupakan hinnankorotuksella sekä kotien ja koulujen yhteistyöllä. Tutkimusten mukaan viidesosa suomalaisista peruskoululaisista tupakoi säännöllisesti.

Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puska vaatii tehokkaampia toimia nuorten tupakoinnin ehkäisemiseksi. Hyvästä kehityksestä huolimatta, aivan liian moni suomalaisnuori tupakoi edelleen.

- Vaikka poikien tupakointi on vähentynyt ja tyttöjen tupakoinnin kasvu pysähtynyt, nykytilanteeseen ei voi olla vielä läheskään tyytyväinen. WHO:n tuoreimman Euroopan koululaistutkimuksen mukaan 15-vuotiaista suomalaisista pojista 23 ja tytöistä 22 prosenttia tupakoi päivittäin, Puska totesi Tupakka ja terveys -tapahtumassa Helsingissä.

Viikoittain ilmoitti tupakoivansa 32 prosenttia pojista ja 28 prosenttia tytöistä.

Puskan mukaan nuorten tupakointia voidaan tehokkaasti vähentää, mikäli eri tahot ottavat asian tosissaan.

- Kysymyksessä on kotien, koulujen ja yhteiskunnan yhteinen vastuu, Puska painotti.

"Tupakan myynti saatava luvanvaraiseksi"

Nuorten tupakoinnin aloittamiseen vaikuttavat Puskan mukaan monet seikat, muun muassa kaveripiiristä kumpuava sosiaalinen paine.

- Myös tupakan saatavuudella ja hinnalla on merkitystä, varsinkin kun nuorilla on käytössään vain vähän rahaa. Lisäksi tupakoinnin aloittamisen takana voi olla kodin vaikutusta. Puskan mielestä tupakka-askin hintaa pitäisi hinata ylöspäin. Nykyisin se on alemmalla tasolla, kuin mihin kansalaisten ostovoiman perusteella sen voisi nostaa.

- Myös tupakan myyntikielto nuorille pitää saada toimivaksi. Tupakan myynti tulisi saattaa luvanvaraiseksi, ja tätähän meillä parhaillaan valmistellaan, Puska lisäsi.

Hän myös peräänkuulutti terveyden edistämiseen käytettävien määrärahojen lisäystä.

Nuoret eivät ymmärrä riippuvuutta

Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Matti Rautalahti muistutti, että tupakoinnissa on kyse tarpeesta, jonka yksi teollisuuden ala on synnyttänyt, ja jolla on halu pitää sitä yllä. Nuorilla tupakoinnin yksi ongelma on siinä, että he eivät koe sitä kansanterveydelliseksi ongelmaksi.

- Nuoret arvioivat usein tupakoinnin välivaiheeksi eivätkä he ymmärrä tupakan aiheuttavan riippuvuutta. Usein nuoret mieltävätkin tupakoivan aikuisen luuseriksi, joka ei vain ole onnistunut tupakoinnin lopettamisessa, Rautalahti sanoi.

Arviolta 95 prosenttia tupakoitsijoista aloittaa sauhuttelun alle 18-vuotiaina.

- Ihannetavoite on tietenkin tupakoimattomuus, mutta jos saisimme edes tupakoinnin aloittamisikää nostettua, niin nikotiiniriippuvuuskin vähenisi, totesi puolestaan professori Jaakko Kaprio Helsingin yliopistosta.

- Tuollainen 92 vuoden ikä voisi olla "hyvä" ikä aloittaa tupakanpoltto, Rautalahti heitti naurahtaen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.