Mainos

Tupakkatehdas joutuu maksamaan jättikorvaukset

Amerikkalainen tupakkayhtiö on toisen kerran kahden vuoden aikana tuomittu suuriin korvauksiin tupakan aiheuttamien terveyshaittojen vuoksi. Tuomio on jo ehtinyt heiluttaa New Yorkin pörssiä, ja sen uskotaan entisestään vaikeuttavan tupakkateollisuuden yrityksiä saada lainsäätäjiltä suoja tulevilta oikeusjutuilta.

Floridalainen tuomioistuin määräsi tupakkayhtiö Brown & Williamsonin maksamaan runsaat miljoona dollaria eli lähes kuusi miljoonaa markkaa keuhkosyöpään vuonna 1997 kuolleen miehen Roland Maddoxin perheelle. Maddox oli tupakoinut lähes 50 vuotta ja polttanut pääasiassa Brown & Williamsoniin fuusioituneen American Tobacco -tehtaan valmistamia Lucky Strike -savukkeita.

Jacksonvilleläinen tuomioistuin katsoi tupakkayhtiön syylliseksi mm. laiminlyönteihin, viallisen tuotteen valmistamiseen ja salaliittoon tupakoinnin haittojen salaamiseksi. Brown & Williamsonin, brittiläisen B.A.T. Industries Plc:n tytäryhtiön, lakimiehet vetosivat neliviikkoisen oikeudenkäynnin aikana siihen, että Maddox oli tietoinen tupakoinnin vaaroista ja tupakoi silti lähes puoli vuosisataa.

Maddoxien asianajaja Norwood "Woody" Wilner totesi, että kyseessä oli tupakkateollisuuden historian ensimmäinen rangaistustuomio. Wilner oli kantajan asianajajana myös edellisessä langettavassa tupakkatuomiossa.

Satoja kanteita

Wilnerilla on ajettavanaan satoja tupakkakanteita. Hän on viimeksi kuluneen vuoden aikana hävinnyt kaksi oikeusjuttua, molemmat RJ Reynolds -tupakkayhtiötä vastaan. Amerikkalainen tupakanvalmistaja on vain kerran aiemmin tuomittu korvauksiin. Vuonna 1988 newjerseyläinen tuomioistuin tuomitsi Liggett-tupakkayhtiön maksamaan 400000 dollaria keuhkosyövän uhrin Rose Cipollonen perheelle. Tuomio kumottiin kuitenkin myöhemmin.

Amerikkalaiset tupakkayhtiöt ovat tähän saakka pystyneet torjumaan muut yksityishenkilöiden nostamat kanteet, vaikka ne ovat joissakin tapauksissa suostuneet ilman oikeudenkäyntiä maksamaan osavaltioille korvauksia tupakkahaitoista.

Yhdysvaltain tupakkayhtiöt yrittävät saada liittovaltiolta suojan monilta tupakkaoikeudenkäynneiltä sitoutumalla maksamaan könttäsummana vähintään 368 miljardia dollaria ja rajoittamaan tupakkamarkkinointia.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.