Tuoteväärennöskaupan arvo liikkuu huimissa summissa

Piraattimarkkinat ovat laajentuneet merkkitavaroista arkisiin kulutustavaroihin, esimerkiksi lääkkeisiin. Tuoteväärennöskauppa vaikuttaa kielteisesti jopa työllisyyteen Euroopassa.

Kansainvälinen tuoteväärennöskauppa kasvaa ja kirjavoituu. OECD arvio, että väärennöskaupan arvo oli toissa vuonna jo 200 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Valtioiden sisällä ja internetissä käyty piraattikauppa nostaa arviota vielä satoja miljardeja suuremmaksi.

Tällä viikolla julkaistun OECD:n raportin mukaan tuoteväärennökset vaikuttavat kielteisesti talouskasvuun ja vähentävät uusia innovaatioita. Ne myös vievät aidolta tuotteelta markkinoita ja pilaavat sen mainetta.

Suomen Anti-piratismiyhdistyksen mukaan aitojen tuotteiden valmistamisen ja myynnin väheneminen vie Euroopasta jopa 100 000 työpaikkaa vuodessa.

Piraattimarkkinat ovat laajentuneet merkkitavaroista arkisiin kulutustavaroihin, kuten lääkkeisiin. Ne voivat olla jopa vaaraksi käyttäjänsä terveydelle.

Tunnista tuoteväärennös

Kuluttajaa houkuttelee halpa hinta

Kuluttajalla on merkittävä rooli tuoteväärennösmarkkinoiden torjunnassa. Suomen antipiratismiyhdistyksen puheenjohtajan Hanna-Maija Elon mukaan suomalaiskuluttajat ovat suurimmaksi osaksi tietoisia piratismin ongelmista. Halpa hinta kuitenkin houkuttelee.

- Monet ostavat tietoisesti väärennöksiä, mutta eivät ajattele, millaisia vaaroja niihin liittyy.

Elo mainitsee esimerkkinä lasten vaatteet, lelut ja elektroniikan, joiden materiaalien ja laadun turvallisuudesta ei ole takeita. Myös suuri osa netissä myytävistä lääkkeistä on hänen mukaansa väärennöksiä.

- Niissä voi olla vaarallisia aineosia tai voi olla, ettei niillä ole ollenkaan vaikutusta.

Väärennösten ostajalta unohtuu usein myös piraattikaupan takana oleva järjestäytynyt rikollisuus.

- Ei ajatella, että ostamalla väärennöksiä rahoittaa samalla rikollisjärjestön toimintaa.

Elo toteaa kuluttajan roolin vaikeutuneen, koska väärennökset ovat yhä aidomman näköisiä. Kun tuotteita vielä myydään kunnon liikkeissä, kuluttaja ei edes tiedä ostavansa laitonta tuotetta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat