Hyppää pääsisältöön
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista

Tuore väitöstutkimus: Kasvirasva ei ole aina terveellisempää

Julkaistu 15.11.2013 14:18

Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa on valmistunut tutkimus kevytjuustojen miellyttävyyteen vaikuttavista tekijöistä. Samassa tutkimuksessa selvisi myös uutta tietoa juustoihin lisättävistä kasvirasvoista.

Tutkija Tiina Ritvanen Eviran kemian ja toksikologian tutkimusyksiköstä selvitti tuoreessa väitöstutkimuksessaan kevytjuustojen miellyttävyyteen vaikuttavia tekijöitä sekä erilaisten maitotuotteiden rasvahappokoostumusta.

Tyydyttyneen eli niin kutsutun kovan rasvan yhteys sydän- ja verisuonitauteihin on tiedetty jo pitkään, ja se on muuttanut ravitsemussuosituksia vähärasvaisten maitotuotteiden suuntaan. Vähärasvaisten maitotuotteiden käyttö pienentää myös ruokavalion kokonaisenergian määrää.

– Rasvan vähentäminen vaikuttaa myös juuston ominaisuuksiin, kuten aromiin ja makuun. Hajun ja maun voimakkuutta ei tulisi kuitenkaan vahvistaa suolalla, koska sillä on ei-toivottavia terveysvaikutuksia, toteaa väitöstutkimuksen tehnyt tutkija Tiina Ritvanen

Tutkitut juustot olivat emmental-, edam- ja murukolojuustoja. Niistä tutkittiin kemiallinen koostumus, aistinvarainen profiili ja miellyttävyys. Yhdistämällä juuston ominaisuudet miellyttävyyteen selvitettiin siihen vaikuttavat juuston ominaispiirteet.

Ruoan rasvahapoilla erilaisia terveydellisiä vaikutuksia

Keskustelu ravitsemuksesta on keskittynyt ruoan sisältämiin tyydyttyneisiin rasvahappoihin eli niin sanottuun kovaan rasvaan. Toinen terveydelle haitallinen ryhmä on transrasvahapot. Toiminnallisesti ne muistuttavat tyydyttynyttä rasvaa, mutta niiden on osoitettu olevan sydänterveydelle haitallisempia kuin tyydyttyneet rasvat. Kovetetuissa kasvirasvoissa, joita käytetään esimerkiksi kasvirasvasekoitteissa, leivontamargariineissa ja kasvirasvajäätelöissä, saattaa olla transrasvahappoja.

Toisaalta transrasvahapot ovat joukko toisistaan hieman eroavia yhdisteitä, joiden terveysvaikutuksissa on eroja. Rasvahappoanalytiikalta vaaditaankin yhä tarkempaa rasvahappojen tunnistusta. Rasvahappojen analysointi GC-MSD-tekniikalla antoi yksityiskohtaista tietoa markkinoilla olevista maitotuotteiden rasvahapoista:

– Eri juustotyypeillä ja eri rasvaisilla juustoilla on samanlainen rasvahappoprofiili. Kun maitorasva korvataan erilaisilla kasvirasvoilla, rasvahappoprofiili muuttuu. Toisin sanoen erityyppiset juustot sisältävät terveydellisesti samanarvoista rasvaa. Sen sijaan kasvirasvajuustoissa monityydyttymättömien rasvahappojen osuus on suurempi ja tyydyttyneen rasvan osuus on pienempi kuin tavanomaisissa juustoissa, Ritvanen kuvaa.

Kasvirasva ei ole aina terveellisempää

Tutkitut maitopohjaiset tuotteet ja levitteet eivät sisältäneet transrasvaa merkittävissä määrin. Terveyden kannalta huomionarvoisempaa onkin se, että tuotteissa oli vaihtelevia määriä välttämättömiä ja monityydyttymättömiä omega-3-sarjan rasvahappoja. Toisaalta joissakin tuotteissa tyydyttyneen rasvan osuus oli suuri, vaikka kasvirasvatuotteissa oletetaan olevan vain vähän tyydyttynyttä rasvaa.

Koska vastaavaa tietoa ei aiemmin ole ollut, tuloksella on merkitystä niin ravitsemustieteilijöille ja -terapeuteille kuin elintarviketeollisuudelle, kuluttajille ja lainsäätäjillekin. Tutkimuksen mukaan elintarviketeollisuus on pystynyt pienentämään huomattavasti transrasvan määrää tutkituissa tuotteissa ilman lainsäädännöllisiä pakotteita.

Lähde: Evira

(MTV LIFESTYLE)

Lifestyle

Lisää aiheesta:

Ravitsemusasiantuntijat syynäsivät uuden Crème Bonjourin – tässä tuomioTutkimus suitsuttaa planetaarista ruokavaliota: Pidentää elinikää ja on ympäristöystävällinenRuoka-aineet, jotka auttavat alentamaan kolesterolia ja verenpainetta – näitä ravintoaineita taas kannattaa välttääRasvattomat vai rasvaiset maitotuotteet? Uusi tutkimus: Tämä on terveellisempi valintaKumpi on oikeasti terveellisempää, lihaisa makkara vai prosessoitu kasvisruoka? Suomalaiset asiantuntijat vastaavatVoi, margariini vai öljy? Asiantuntijat: Tämä on paras rasva paistamiseen

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 18:59
    Seksiasennot

    Jouluseksissä piilee kivulias riski: "Jos joka päivä olisi kuin joulu..."

  • 14:33
    Sydänterveys

    Uskaltaako sydänsairas mennä saunaan tai avantoon?

  • 13:31
    Jouluruoka

    Voiko joulukinkkua pakastaa?

  • 13:15
    Vatsavaivat

    Joulumässäily voi johtaa ähkyyn – näin tukalaa oloa kannattaa helpottaa

  • 11:38
    Joulu

    Tiesithän? Käytetylle joulupaperille ei saa tehdä näin!