Voi, margariini vai öljy? Asiantuntijat: Tämä on paras rasva paistamiseen

sulaa voita
Eri rasvat käyttäytyvät eri tavalla paistettaessa. Shutterstock

Asiantuntijoiden mukaan rypsiöljy on varma valinta, jos etsit sekä terveellistä että hyvin lämpöä kestävää rasvaa. 

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka margariinirasiaa käytetään oikein? Katso vastaus videolta. 

Öljyihin, margariiniin, voihin ja muihin rasvoihin liittyy paljon myyttejä. Expressen-lehti pyysi asiantuntijoita kumoamaan rasvamyytit ja paljastamaan, millaiset rasvat soveltuvat erityisen hyvin paistamiseen.

Ravitsemusterapeuttien Sofia Antonssonin ja Martin Brunnbergin mukaan ihminen tarvitsee rasvaa voidakseen hyvin, mutta rasvan laatu ja määrä näyttelevät tässä tärkeää roolia. Vaikka moni osaa valita ruokavalioonsa hyviä rasvoja, paistamiseen käytettävän rasvan valinta voi sen sijaan tuottaa vaikeuksia, sillä asiantuntijoiden mukaan parhaiten lämpöä kestävät rasvat ovat usein niitä, joissa ravintosisällöltään köyhimpiä.

Myöskään rasvan määrän suhteen ei voida antaa yksiselitteistä vastausta, sillä esimerkiksi lihaa paistettaessa liha ei ime rasvaa, toisin kuin vaikkapa leivitettyjen ruokien kohdalla. 

Asiantuntijat pisteyttivät rasvat sen mukaan, kuinka hyvin ne soveltuvat paistamiseen.

Voi – hyvä maku, huono rasvan laatu

Voi antaa ruoalle makua, mutta se koostuu suurelta osin tyydyttyneestä, terveydelle haitallisesta rasvasta.

Martinin mukaan voi ei myöskään ole yhtä lämmönkestävää kuin monet uskovat, sillä voin ruskistuminen tarkoittaa yleensä sitä, että rasvan proteiinit ovat vaurioituneet. Kirkastettu voi kestää sen sijaan lämpöä paremmin.

Sofia: 3
Martin: 3

Margariini – huono maine, hyvä paistamiseen

Useimmat margariiniin liittyvät myytit eivät asiantuntjoiden mukaan pidä paikkansa. Margariini valmistetaan useimmiten kasviöljyistä, jotka kovetetaan oikeaan muotoon.

Paistamisen kannalta teollisella valmistusmenetelmällä ei ole Martinin mukaan merkitystä, sillä rasvahapot ovat jo enemmän tai vähemmän tuhoutuneet. Paistamiseen margariini on suhteellisen lämmönkestävä valinta.

Sofia: 3
Martin: 2

Rypsiöljy – terveellisin vaihtoehto

Ympäristöystävällinen öljy sisältää terveyden kannalta tärkeitä monityydyttymättömiä rasvahappoja, mutta lämmön noustessa rasvan laatu saattaa heiketä. Ei kuitenkaan ole olemassa tarkkaa näytöä siitä, missä lämpötilassa rasvan laatu heikkenee, joten rypsiöljyn voidaan sanoa olevankin paistamiseen erinomainen valinta. 

Sofia: 4
Martin: 4

Kookosrasva – huonoa rasvaa, sopii vegaaneille

Vegaaneille sopiva kookosrasva kestää korkeita lämpötiloja ilman haitallisia vaikutuksia rasvahappoihin. Vaikka osa tutkimuksista osoittaa, että kookos sisältää terveydelle haitallista tyydyttynyttä rasvaa, osana terveellistä ruokavaliota se voi olla hyvä valinta. 

Sofia: 3 pistettä
Martin: 4 pistettä

Oliiviöljy – terveellinen, mutta ei koviin lämpötiloihin

Samoin kuin rypsiöljy, myös oliiviöljy on terveellinen valinta sen sisältämien monityydyttymättömien rasvahappojen vuoksi. Asiantuntijat ovat kuitenkin eri mieltä siitä, kuinka hyvin öljy kestää lämpöä. 

Martinin mukaan oliiviöljy on todella lämpöherkka, kun taas Sofian mukaan se kestää kohtuullisia lämpötiloja. 

Sofia: 5 pistettä
Martin: 2 pistettä

Lähde: Expressen

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!