Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Voi, margariini vai öljy? Asiantuntijat: Tämä on paras rasva paistamiseen

Eri rasvat käyttäytyvät eri tavalla paistettaessa.
Eri rasvat käyttäytyvät eri tavalla paistettaessa.Shutterstock
Julkaistu 30.04.2018 06:57

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Asiantuntijoiden mukaan rypsiöljy on varma valinta, jos etsit sekä terveellistä että hyvin lämpöä kestävää rasvaa. 

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka margariinirasiaa käytetään oikein? Katso vastaus videolta. 

Öljyihin, margariiniin, voihin ja muihin rasvoihin liittyy paljon myyttejä. Expressen-lehti pyysi asiantuntijoita kumoamaan rasvamyytit ja paljastamaan, millaiset rasvat soveltuvat erityisen hyvin paistamiseen.

Ravitsemusterapeuttien Sofia Antonssonin ja Martin Brunnbergin mukaan ihminen tarvitsee rasvaa voidakseen hyvin, mutta rasvan laatu ja määrä näyttelevät tässä tärkeää roolia. Vaikka moni osaa valita ruokavalioonsa hyviä rasvoja, paistamiseen käytettävän rasvan valinta voi sen sijaan tuottaa vaikeuksia, sillä asiantuntijoiden mukaan parhaiten lämpöä kestävät rasvat ovat usein niitä, joissa ravintosisällöltään köyhimpiä.

LUE MYÖS: Ruotsissa ihmetellään suomalaisten margariinitottumuksia: "Eivät voi ymmärtää tätä"

Myöskään rasvan määrän suhteen ei voida antaa yksiselitteistä vastausta, sillä esimerkiksi lihaa paistettaessa liha ei ime rasvaa, toisin kuin vaikkapa leivitettyjen ruokien kohdalla. 

Asiantuntijat pisteyttivät rasvat sen mukaan, kuinka hyvin ne soveltuvat paistamiseen.

Voi – hyvä maku, huono rasvan laatu

voiKirkstettu voi kestää lämpöä tavallista versiota paremmin.Shutterstock

Voi antaa ruoalle makua, mutta se koostuu suurelta osin tyydyttyneestä, terveydelle haitallisesta rasvasta.

Martinin mukaan voi ei myöskään ole yhtä lämmönkestävää kuin monet uskovat, sillä voin ruskistuminen tarkoittaa yleensä sitä, että rasvan proteiinit ovat vaurioituneet. Kirkastettu voi kestää sen sijaan lämpöä paremmin.

Sofia: 3
Martin: 3

Margariini – huono maine, hyvä paistamiseen

margariiniMoni on joskus kuullut myytin, jonka mukaa margariini sisältäisi muovia.

Useimmat margariiniin liittyvät myytit eivät asiantuntjoiden mukaan pidä paikkansa. Margariini valmistetaan useimmiten kasviöljyistä, jotka kovetetaan oikeaan muotoon.

Paistamisen kannalta teollisella valmistusmenetelmällä ei ole Martinin mukaan merkitystä, sillä rasvahapot ovat jo enemmän tai vähemmän tuhoutuneet. Paistamiseen margariini on suhteellisen lämmönkestävä valinta.

Sofia: 3
Martin: 2

Rypsiöljy – terveellisin vaihtoehto

rypsiöljyRypsiöljy sisältää runsaasti hyviä rasvahappoja.Shutterstock

Ympäristöystävällinen öljy sisältää terveyden kannalta tärkeitä monityydyttymättömiä rasvahappoja, mutta lämmön noustessa rasvan laatu saattaa heiketä. Ei kuitenkaan ole olemassa tarkkaa näytöä siitä, missä lämpötilassa rasvan laatu heikkenee, joten rypsiöljyn voidaan sanoa olevankin paistamiseen erinomainen valinta. 

Sofia: 4
Martin: 4

Kookosrasva – huonoa rasvaa, sopii vegaaneille

kookosrasvaKookosöljy sopii myös vegaanien ruokavalioon.Shutterstock

Vegaaneille sopiva kookosrasva kestää korkeita lämpötiloja ilman haitallisia vaikutuksia rasvahappoihin. Vaikka osa tutkimuksista osoittaa, että kookos sisältää terveydelle haitallista tyydyttynyttä rasvaa, osana terveellistä ruokavaliota se voi olla hyvä valinta. 

Sofia: 3 pistettä
Martin: 4 pistettä

Oliiviöljy – terveellinen, mutta ei koviin lämpötiloihin

oliiviöljy öljy pannuOliiviöljy sopii paremmin kylmiin ruokiin, kuten salaatinkastikkeisiin.Shutterstock

Samoin kuin rypsiöljy, myös oliiviöljy on terveellinen valinta sen sisältämien monityydyttymättömien rasvahappojen vuoksi. Asiantuntijat ovat kuitenkin eri mieltä siitä, kuinka hyvin öljy kestää lämpöä. 

Martinin mukaan oliiviöljy on todella lämpöherkka, kun taas Sofian mukaan se kestää kohtuullisia lämpötiloja. 

Sofia: 5 pistettä
Martin: 2 pistettä

Lähde: Expressen

Lisää aiheesta:

Uskotko sinäkin näihin? Ravitsemusterapeutti perkaa tavallisia ruokauskomuksia: "Välillä naureskelen sille, välillä näen punaista"Harvardin professori jyrähtää: Kookosöljy on "puhdasta myrkkyä" – terveysvaikutuksista ei näyttöäOnko maapähkinävoi terveellistä? Valitse purkki huolellaRavitsemusasiantuntija kannustaa palaamaan vanhoihin tapoihin – tämä rasva voita terveellisempi vaihtoehto?Oliivi, rypsi, rapsi vai kookos? Näin valitset oikean öljyn eri tarkoituksiinAsiantuntijat: "Rasvan välttely lihottaa" – näitä ruokia sinun kannattaisi syödä säännöllisesti!
RasvaÖljytMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Rasva
  • 01.09.202410:38
    Sydänterveys

    Tutkimuksessa yllättävä havainto terveellisestä oliiviöljystä

  • 11.05.202414:32
    Tutkimustulokset

    Harvardin tutkijat: Teelusikallisella oliiviöljyä päivässä voi olla merkittäviä terveysvaikutuksia

  • 29.03.202410:33
    Ravitsemus

    Suomalainen sortuu usein väärään leipärasvavalintaan

  • 14.10.202106:30
    Verot

    Uutissuomalainen: Lähes puolet suomalaisista vastustaa terveysveron käyttöönottoa

  • 14.03.202014:00
    Ruoka

    Helppo rasvamuutos pienentää sydänsairauksien riskiä – jo puolikas ruokalusikallinen päivässä riittää