Tuore tutkimus vahvistaa: Elämäntaparemontti voi parantaa kakkostyypin diabeteksen

Onko sinulla 2-tyypin diabetes? 8:45
Tyypin 2 diabetes on maailmanlaajuisesti kasvava ongelma, myös entistä nuoremmilla ihmisillä. Diagnoosi tulee monelle täytenä yllätyksenä, sillä tauti voi olla pitkään oireeton.

Tyypin 2 diabetes on parannettavissa elämäntaparemontilla jo vuodessa, tuore tutkimus osoittaa. Keskeistä on saada liikakiloja karistettua.

Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä, ja siinä 158 tyypin 2 diabetesta sairastavaa 18–50-vuotiasta satunnaistettiin joko vuoden kestävään intensiiviseen elämäntaparemonttiin tai verrokkiryhmään, joka sai vain tavanomaista diabeteshoitoa. Kaikki osallistujat olivat ylipainoisia tai lihavia.

Elämäntaparemontti alkoi laihdutusjaksolla, jonka aikana osallistujat söivät vain vähäkalorisia ateriat korvaavia laihdutustuotteita, minkä jälkeen ruokavalioon vähitellen lisättiin tavallista ruokaa. Samaan aikaan osallistujia tuettiin liikunnan lisäämisessä. Tämän jälkeen keskityttiin tukemaan elämäntapoja, jotka auttavat pitämään karistetut kilot poissa.

Intensiiviseen elämäntaparemonttiin satunnaistetut laihtuivat keskimäärin 12 kiloa vuodessa, kun verrokkiryhmäläiset pudottivat keskimäärin vain 4 kiloa. Intensiiviseen ryhmään osallistuneista 20 prosenttia onnistui laihduttamaan 15 prosenttia painostaan, mitä voi pitää varsin hyvänä saavutuksena.

Elämäntapamuutosten ja laihtumisen ansiosta 60 prosenttia potilaista ei enää täyttänyt tyypin 2 diabeteksen kriteereitä vuoden kuluttua tutkimuksen aloittamisesta. Verrokeista parani vain 12 prosenttia. Lisäksi 33 prosentilla elämäntaparemonttiin satunnaistetuista veren glukoositasot pysyivät normaalitasolla. Tämän saavutti 4 prosenttia verrokeista.

Tutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä siitä, että elämäntapamuutokset ja laihduttaminen voivat parantaa tyypin 2 diabeteksen ainakin potilailta, joiden sairaus ei ole kestänyt pitkään. Tutkimukseen osallistuneet olivat sairastaneet alle kolme vuotta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat