Mainos

Laihduttaminen pienentää sydämen vajaatoiminnan vaaraa merkittävästi

Laihtuminen voi tuoreen tutkimuksen perusteella pienentää merkittävästi riskiä sairastua sydämen vajaatoimintaan. Ruotsalaistutkijoiden havainnot osoittavat riskin laskevan sitä enemmän, mitä enemmän kiloja karisee.

Circulation-lehden julkaisemat tulokset perustuvat nelivuotiseen seurantaan, johon osallistui 26 000 lihavuusleikkauksessa ollutta ja 14 000 intensiiviseen laihdutuskuuriin ja elämäntaparemonttiin osallistunutta lihavaa ruotsalaista.

Lihavuusleikkauspotilaat laihtuivat leikkausta seuraavien kahden vuoden aikana lähes 23 kiloa enemmän kuin elämäntaparyhmäläiset. Seurannan aikana tämä näkyi myös noin puolet pienempänä riskinä sairastua sydämen vajaatoimintaan.

Sairastumisriskin pienentyminen oli kiinni laihtumisesta, sillä suotuisat vaikutukset nähtiin myös elämäntapamuutosryhmässä, jos he onnistuivat laihtumaan tarpeeksi. Noin kymmenen kilon laihtuminen vuoden aikana liittyi 23 prosenttia pienempään sydämen vajaatoiminnan riskiin kaikilla osallistujilla.

Laihtumisen lisäksi osa suotuisista vaikutuksista selittyi todennäköisesti eteisvärinä-rytmihäiriön, aikuistyypin diabeteksen ja verenpainetaudin vähentymisellä, mutta ei sydäninfarktivaikutuksilla, tutkijat kirjoittavat.

Sydämen vajaatoiminta johtuu esimerkiksi sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa. Vaiva on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, mutta yli 80-vuotiaista jo joka kymmenes.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Onko laihduttaminen puhdasta matematiikkaa?

Syö vähemmän kuin kulutat, niin paino putoaa – onko laihdutus oikeasti niin yksinkertaista? Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen valotti asiaa Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017.

3:36

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja