Laihdutus parantaa tyypin 2 diabeteksen – pudotettu kilomäärä vaikuttaa

Tyypin 2 diabetes on mahdollista parantaa suurelta osalta potilaista, jos heidät saamaan laihtumaan tarpeeksi. Havainto tehtiin tavallisissa terveyskeskuksissa toteutetussa tutkimusohjelmassa.

Lancet-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa laihduttaminen paransi diabeteksen joka toiselta potilaalta. Potilaat myös pääsivät eroon diabetes- ja verenpainelääkityksistä. Verrokkiryhmässä remission saavutti vain neljä prosenttia potilaista.

Vaikutukset vaihtelivat sen mukaan, miten monta kiloa potilas onnistui karistamaan. Noin 5–10 kiloa laihtuneista parani 34 prosenttia, 10–15 kiloa laihtuneista 57 prosenttia ja yli 15 kiloa karistaneista peräti 86 prosenttia. Potilaita seurattiin vuoden ajan.

Laihdutusryhmäläiset noudattivat ensin erittäin niukkakalorista ravintojuomadieettiä kolmen kuukauden ajan. Sen jälkeen tavalliset ruoat otettiin asteittain takaisin ruokavalioon.

Potilaiden diabetes- ja verenpainelääkitykset lopetettiin tutkimuksen alkaessa. Tutkimukseen värvättiin 300 vapaaehtoista lihavaa potilasta, joilla oli diagnosoitu tyypin 2 diabetes kuuden vuoden sisällä.

Brittien tulokset ovat hyvin lupaavia, sillä ne osoittavat tyypin 2 diabeteksen olevan usein parannettavissa perusterveydenhuollossa, kunhan potilaat saadaan laihtumaan tarpeeksi.

Vielä ei tiedetä, ovatko muutokset pysyviä, mutta tähänkin saadaan vastaus jatkotutkimuksessa, jossa potilaita seurataan neljän vuoden ajan.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Kuinka suuri on riskisi sairastua diabetekseen? Testaa helposti!

Suomessa on jo yli puoli miljoonaa diabetespotilasta. Omaa riskiään sairastua kakkostyypin diabetekseen voi arvioida verkossa tehtävällä testillä.

7:45

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja