Tuore selvitys: Tällaista on ulkomaalaisten rikollisuus Suomessa

Suomessa piipahtavien ulkomaalaisten tekemät rikokset ovat lisääntyneet huimasti, kertoo tuore selvitys.

Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin julkaiseman katsauksen mukaan Suomessa tilapäisesti oleskelevien ulkomaalaisten tekemien rikosten määrä on kolminkertaistunut vuosien 2006 ja 2014 välillä.

Samalla näiden niin sanottujen hit and run -rikosten määrä on ohittanut ulkomaalaisten maahanmuuttajien tekemien rikosten määrän.

– Suomessa asuvien ulkomaalaisten osalta rikosten absoluuttinen määrä on ollut kasvussa, mutta maahanmuuttajaväestöön suhteutettuna rikoksista epäiltyjen maahanmuuttajien määrä on laskenut 25 prosenttia viimeisen kymmenen vuoden aikana, sanoo suunnittelija Petri Danielsson Helsingin yliopiston alaisesta Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

Suomessa asuvat ulkomaalaiset ovat väestöosuuteensa nähden useammin rikoksesta epäiltynä kuin suomalaiset. Osuus on noin 1,5-kertainen suomalaisiin nähden.

Suurimmillaan ryhmän osuus oli raiskausrikoksissa, joissa ulkomaalaista maahanmuuttajaa epäiltiin rikoksesta 16,9 prosentissa tapauksista. Myös muissa seksuaalirikoksissa osuus oli korkea, 11,7 prosenttia.

Pahoinpitelyrikoksissa osuus oli 9,2 prosenttia ja ryöstörikoksissa 8,8 prosenttia.

Katsauksen mukaan osa ulkomaalaisten ja suomalaisten rikostasosta selittyy väestörakenteella, koska monissa maahanmuuttajaryhmissä nuoria miehiä on suhteessa enemmän kuin suomalaisväestössä. Nuoret miehet tekevät keskimäärin enemmän rikoksia kuin esimerkiksi naiset tai iäkkäämmät miehet.

Katsauksessa arvioidaan, että nuorten miesten korostunut osuus selittää noin kolmanneksen erosta suhteessa syntyperäisiin suomalaisiin.

Samalla myös maahanmuuttajien riski joutua väkivaltarikosten uhreiksi on kantaväestöä korkeampi. Vuosina 2010-2011 heidän riskinsä joutua pahoinpitelyrikoksen uhriksi oli 2,5-kertainen suomalaisiin nähden.

Rikollisuustilanne ja seuraamusjärjestelmä 2014 -katsauksessa on mukana poliisin tietoon tullut rikollisuus vuoden 2014 aikana. Tässä jutussa käytetyssä vertailussa ei ole mukana liikennerikoksia.

Lue myös:

    Uusimmat