Tuore raportti paljastaa: Aseiden myynti sotaa käyviin Turkkiin ja Arabiemiirikuntiin toi Suomeen viime vuonna miljoonatulot

Suomi vei viime vuonna miljoonilla euroilla sotilastarvikkeita sotaa käyviin Turkkiin ja Arabiemiirikuntiin, selviää SaferGloben tuoreesta asevalvontaraportista. Suurin vientikohde oli kuitenkin Puola.

Puolaan Suomi on vienyt sotilastarvikkeita viime vuonna lähes 23 miljoonalla eurolla, toiseksi suurimpaan vientimaa Turkkiin 17 miljoonalla. Ruotsiin tarvikkeita vietiin 15,6 miljoonalla ja Omaniin 11 miljoonalla eurolla. Arabiemiraatteihin vientiä oli 9,7 miljoonalla eurolla.

Muita suuria vientikohteita ovat Ranska, Viro, Sveitsi, Iso-Britannia ja Intia. Eniten asevientiä Suomella oli viime vuonna EU-maihin ja toiseksi eniten Lähi-itään. 

SaferGloben julkaisema asevalvontaraportti perustuu puolustusministeriöltä, ulkoministeriöltä ja Tullilta saatuihin tietoihin.

Suomi vie sotilasajoneuvoja

Yhteensä sotatuotteita vietiin viime vuonna Suomesta runsaalla 128 miljoonalla eurolla. Sotatuotteiden vienti kasvoi jonkin verran viime vuodesta. Sotatuotteita viedään lähinnä sotilas- ja viranomaiskäyttöön.

Lähinnä metsästys- ja ampumaurheilukäyttöön tarkoitettuja siviiliaseita vietiin ulkomaille puolestaan hieman alle 77 miljoonalla eurolla.

Pääsääntöisesti Suomen suurin vientiluokka vuosittain on ollut sotilasajoneuvot, erityisesti panssariajoneuvot. Myös tarkkuuskivääreitä ja patruunoita viedään Suomesta paljon.

Suomi vei aseita viime vuonna kaikkiaan 70 maahan. Uusina maina joukossa olivat Moldova ja Kirgisia, joihin molempiin vietiin kivääreitä alle 20 000 eurolla.

Hallitus päätti keskeyttää asevientiluvat Turkkiin

Suomen hallitus päätti viime vuoden syksyllä, ettei enää myönnä uusia asevientilupia Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin. Hiljattain hallitus päätti keskeyttää asevientiluvat myös Turkkiin.

– Päätökset lopettaa uusien asevientilupien myöntämiset Saudi-Arabiaan, Arabiemiirikuntiin ja Turkkiin eivät näy vielä vuoden 2018 luvuissa. Ennen päätöksiä myönnettyjä vientilupia ei ole peruttu ja monet luvista ovat voimassa vuosia, raportin tehneen SaferGlobe ajatushautomon Kari Paasonen kertoo ajatushautomon tiedotteessa.

– Päätökset pidättäytyä vientilupien myöntämisestä näihin maihin näkyvät todennäköisesti tulevissa tilastoissa vähentyneenä Lähi-idän vientinä.

Puolustusministeriön mukaan esimerkiksi Turkkiin myönnettyjen lupia ei tarvitse perua, koska luvat eivät koske ase- tai ampumatarvikkeita. Ministeriön mukaan Suomi on vienyt Turkkiin pääasiassa ajoneuvoihin käytettävää suojausterästä.

SaferGloben Paasonen huomauttaa, että Suomi oli kiristänyt viennin linjaa Saudi-Arabiaan jo ennen viime marraskuun asevientilupapäätöstä.

– Esimerkiksi viime vuonna Saudi-Arabian vienti oli aika vähäistä.

Päivitetty kello 5.20: Korjattu virheellinen aikatieto Suomen hallituksen päätöksestä olla myöntämättä lisää aselupia Turkkiin. Päätös tehtiin tänä vuonna (2019), ei viime vuonna, kuten jutussa aiemmin virheellisesti viitattiin.

Lue myös:

    Uusimmat