Lähi-idän konfliktit ruokkivat asekauppaa – Yhdysvallat edelleen ykkösmyyjänä

Kansainvälinen asekauppa kasvaa edelleen, vaikka kasvu onkin hieman hidastunut, kertoo rauhantutkimusinstituutti Siprin tuore raportti. Yhdysvallat on edelleen lisännyt etumatkaansa maailman suurimpana aseiden viejänä.

Asekaupan kasvun veturina on toiminut Lähi-itä, sillä myynti kaikille muille alueille on raportin mukaan vähentynyt.

Vuosina 2014–18 yli puolet (52 prosenttia) kaikista Yhdysvalloista viedyistä aseista meni Lähi-itään.

Yhdysvaltojen jälkeen maailman suurimmat aseviejät olivat Venäjä, Ranska, Saksa ja Kiina. Viisikon osuus maailman aseviennistä vuoteen 2018 päättyneen periodin aikana oli 75 prosenttia.

– Yhdysvallat on edelleen vankistanut asemiaan maailman johtavana aseiden toimittajana. Kuluneiden viiden vuoden aikana Yhdysvallat on vienyt aseita ainakin 98 maahan. Mukana oli useasti kehittyneitä asejärjestelmiä: taistelukoneita, lyhyen kantaman risteily- ja ballistisia ohjuksia sekä suuri määrä täsmäpommeja, sanoi Siprin ase- ja sotilasmenoihin keskittyneen ohjelman johtaja Aude Fleurant.

Saudi-Arabialla eniten ostoja

Eniten aseita Lähi-idässä osti Saudi-Arabia, jonka aseostot kasvoivat peräti 192 prosenttia vuosina 2014–18 verrattuna edeltäviin viiteen vuoteen.

Samalla maa oli maailman suurin aseiden ostaja.

Ahkerasti asekaupassa kävivät myös Egypti, Qatar, Irak ja Israel. Syyrian aseostot sen sijaan laskivat 87 prosenttia.

Toisella suurella aseiden markkina-alueella Aasiassa ja Oseaniassa eniten aseita ostivat Intia, Australia, Kiina, Etelä-Korea ja Vietnam.

Lue myös:

    Uusimmat