Alle 25-vuotiaat kannattavat asevientiä nykysäännöillä – vanhemmat ikäryhmät tiukentaisivat lupaharkintaa

Erityisesti alle 25-vuotiaat kannattavat puolustustarvikkeiden vientiä nykysäädännöllä. Vanhempi väestö sen sijaan tiukentaisi vientiä koskevaa lupaharkintaa.

Puolustustarvikkeiden vienti nykysäännöillä saa kannatusta, paljastaa maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan raportti.

Samalla lähes kolmannes haastattelututkimukseen vastaajista kokee, että puolustustarvikkeiden vientiä koskevaa lupaharkintaa tulee tiukentaa.

Lähes puolet eli 49 prosenttia, on sitä mieltä, että puolustustarvikkeiden viennin tulee tapahtua nykykäytäntöjen ja –sääntöjen mukaisesti.

Miehistä tätä mieltä oli 59 ja naisista 38 prosenttia. Eniten kannatusta tämä sai alle 25-vuotiaiden ikäryhmässä.

Lähes kolmannes tiukentaisi vientiä koskevaa lupaharkintaa

Sen sijaan vajaa kolmannes eli 31 prosenttia katsoo, että puolustustarvikkeiden vientiä koskevaa lupaharkintaa tulee tiukentaa.

Naisista näin vastasi 39 ja miehistä 23 prosenttia. Erityisesti näin vastattiin 50–79-vuotiaiden ikäryhmässä.

Kuusi prosenttia katsoo, että puolustustarvikkeiden vienti pitäisi kieltää kokonaisuudessaan. Viisi prosenttia on sitä mieltä, että puolustustarvikkeiden vienti tulisi sallia kaikille.

Eri puolueiden kannattajien mielipiteet jakaantuvat

Keskustan kannattajista puolustustarvikkeiden vientiä nykysäännöillä puoltaa 62 prosenttia, perussuomalaisten 58, SDP:n 57, kokoomuksen 55, vihreiden 46 ja vasemmistoliiton kannattajista 19 prosenttia.

Puolustustarvikkeiden viennin sallimista kaikille kannattivat erityisesti perussuomalaisten kannattajat.

Vihreiden kannattajista viennin tiukentamista tukee 48 prosenttia, vasemmistoliiton 40, keskustan 30, SDP:n 28, kokoomuksen 26 ja perussuomalaisten kannattajista 13 prosenttia.

Erityisesti vasemmistoliiton kannattajat kieltäisivät viennin kokonaan.

Haastattelututkimuksessa selvitettiin kansalaisten mielipiteitä Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta. Suomalaisten yritysten puolustustarvikkeiden vientiä koskeva kysymys oli uusi.

Lue myös:

    Uusimmat