Suomalaiset söivät viime vuonna kalaa noin 14 kiloa henkeä kohti. Kotimaista kalaa syötiin nelisen kiloa, kun ulkomaista kalaa lautasille päätyi lähes kymmenen kiloa.
Suomalaiset kuluttivat viime vuonna kotimaista kalaa hieman yli neljä kiloa asukasta kohti, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Laskelmassa kalankulutusta on tutkittu fileepainoksi laskettuna.
Tuontikalaa käytettiin lähes kymmenen kiloa. Kalan kokonaiskulutus pieneni hieman edellisvuodesta.
Lohi ja kirjolohi ykköset
Kotimaisista kaloista eniten syötiin kirjolohta (1,3 kiloa) ja ulkomaisista kaloista kasvatettua lohta. Ulkomaisen lohen kulutus oli yhtä suuri kuin kotimaisten kalojen kokonaiskulutus (4,1 kiloa).
Kotimaisista luonnonkaloista eniten syötiin muikkua (0,58 kiloa). Seuraavina olivat ahven ja hauki (0,45 kiloa), kuha (0,34 kiloa), silakka (0,30 kiloa) ja siika (0,24 kiloa).
– Kotimaisesta elintarvikkeeksi päätyneestä kalasta kasvatettua oli kolmasosa ja ammattikalastajien pyydystämää neljäsosa. Vapaa-ajankalastajien osuus oli 42 prosenttia, sanoo yliaktuaari Pentti Moilanen Luken tiedotteessa.

