Mainos

Kalat, joita suomalaiset syövät nyt eniten: Yksi ylivoimainen suosikki

K-ruokakauppojen myyntitietojen mukaan suomalaiset syövät kalaa noin kerran viikossa. Vaikka lohi on edelleen myydyin kala, ostoskoriin päätyy entistä useammin myös muu kalalaji.

Lohi on Suomessa edelleen ylivoimaisesti myydyin kala. Sitä myydään noin 60 prosenttia kaikesta K-ruokakauppojen tuoreen kalan myynnistä. Viime vuosina suomalaisten kalamaku on kuitenkin monipuolistunut: sekä kokonaisten kalojen että fileidenkin myynti on kasvussa. Yksittäisistä tuotteista lahnan ja mateen myynti on kehittynyt hyvin vuoden alkupuoliskolla.

– Luonnonkalojen myynti on kasvussa. Vuoden 2016 aikana myynti kehittyi 9 prosenttia ja alkuvuonnakin kehitys on ollut 6 prosenttia, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan kalan osto- ja myyntipäällikkö Janne Vuorinen.

Kalajalosteissa myynninkehitys on ollut korkeampaa, 12 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Kalajalosteiden myynnin kasvu tulee etupäässä sushista, jonka myynti kehittyy edelleen hyvin ja oli viime vuoteen verrattuna 40 prosentin kasvussa.

Myydyimmät kalalajit:

1. Lohi (sis. myös kirjolohi)
2. Silakka
3. Kuha
4. Siika
5. Muikku

K-Plussa-asiakastietojen perusteella koostettu kartta kertoo, että Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä ja Pohjanmaalla ostoskoreissa korostuu ahven. Kuha maistuu Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä sekä Etelä- ja Pohjois-Karjalassa. Muikku pääsee todennäköisimmin lautasille Kainuussa ja Savossa, silakka Satakunnassa, Kymenlaaksossa ja Etelä-Pohjanmaalla. Made on ostoskoreissa useimmin Keski-Suomessa ja hauki Ahvenanmaalla.

Kesän kalatrendit

1. Savustaminen on ollut muutaman vuoden ajan kasvava trendi grillauksessa. Rasvaiset kalat sopivat hyvin savustettavaksi.

2. Kokonaisten kalojen kysyntä kasvaa.

3. Helppous ja nopeus ruoanlaitossa: Odotamme erityisesti, lohimedaljongin kysynnän kasvavan tänä kesänä.

4. Lahna sekä tuoreena että valmisruokana.

Lähde: K-ruokakaupat

***

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja