Suomalaiset söivät viime vuonna entistä enemmän siipikarjanlihaa. Maidonkulutus sen sijaan väheni edelleen.
Suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin 155 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 81 kiloa lihaa, 12 kiloa kananmunia, 79 kiloa viljaa, 65 kiloa hedelmiä ja 64 kiloa vihanneksia. Tiedot ilmenevät Luonnonvarakeskuksen (Luke) ravintotaseen ennakkotiedoista.
Näin keskiverto suomalainen kulutti vuonna 2018:
155 kiloa maitotuotteita
81 kiloa lihaa
12 kiloa kananmunia
79 kiloa viljaa
65 kiloa hedelmiä
64 kiloa vihanneksia
Viljan kokonaiskulutus oli 79 kiloa henkeä kohti. Vähennystä edelliseen vuoteen oli kilon verran. Kauraa kului saman verran kuin vuonna 2017 eli 7,3 kiloa henkeä kohti. Myös riisin kulutus pysyi ennallaan ollen kuusi kiloa. Vehnää käytettiin suurin piirtein saman verran kuin edellisvuonna, rukiin kulutus laski lievästi. Vehnän kulutus oli 44,6 ja rukiin 15,3 kiloa.
Lihankulutus ei vähentynyt – siipikarjaa ahmitaan yhä enemmän
Lihan kokonaiskulutus pysyi suunnilleen samana kuin kahtena edellisenäkin vuonna, 81 kilossa henkeä kohti, kun mukaan on laskettu myös riista ja syötävät elimet.
Siipikarjanlihan kulutuksen kasvu on jatkunut jo yli kymmenen vuotta, mutta viime vuonna kasvu oli maltillisempaa kuin aiemmin. Sen kulutus oli 25,6 kiloa henkeä kohti, kasvua melkein kolme prosenttia vuodesta 2017, kun sianlihan vastaavasti laski saman verran. Sianlihan kulutus on laskenut jo kolmen vuoden ajan. Naudanlihaa syötiin viime vuonna keskimäärin 19,3 ja sianlihaa 32,5 kiloa henkeä kohti.
