Suomalaiset syövät entistä vähemmän kalaa – suosikkieväkästä kuluu reilu kolme kiloa

lohipalat pöydällä
Lohi on uinut suomalaisten sydämiin. Kuvituskuva. Shutterstock

Suomalaiset ovat vähentäneet varsinkin tuontikalan syöntiä.

Kalan suosio on laskenut, kertoo Luonnonvarakeskus. Viime vuoteen verrattuna suomalaisten kalankulutus pieneni noin kahdeksan prosenttia.

Vähennyksestä valtaosa koostuu ulkomaisesta tuontikalasta, jonka käyttöä suomalaiset pudottivat kilon per henkilö. Kotimaisen kalan kulutus on ennallaan – noin neljä kiloa asukasta kohden.

Suomalaisten suosikkieväkäs on lohi. Ulkomaisista kaloista eniten kulutetaan kasvatettua lohta, jota lautasille lätkitään 3,5 kilon edestä. Kulutus on kuitenkin tipahtanut reilusti, minkä syyksi voi arvella lohen hinnan nousua.

Suomalaisista uiskentelijoista suosikiksi nousee kirjolohi, jota kului 1,2 kiloa asukasta kohti.

Kotimaisista luonnonkaloista eniten syötiin muikkua, ahventa, haukea, kuhaa, silakkaa ja siikaa.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.