Suomalaiset syövät entistä vähemmän kalaa – suosikkieväkästä kuluu reilu kolme kiloa

lohipalat pöydällä
Lohi on uinut suomalaisten sydämiin. Kuvituskuva. Shutterstock

Suomalaiset ovat vähentäneet varsinkin tuontikalan syöntiä.

Kalan suosio on laskenut, kertoo Luonnonvarakeskus. Viime vuoteen verrattuna suomalaisten kalankulutus pieneni noin kahdeksan prosenttia.

Vähennyksestä valtaosa koostuu ulkomaisesta tuontikalasta, jonka käyttöä suomalaiset pudottivat kilon per henkilö. Kotimaisen kalan kulutus on ennallaan – noin neljä kiloa asukasta kohden.

Suomalaisten suosikkieväkäs on lohi. Ulkomaisista kaloista eniten kulutetaan kasvatettua lohta, jota lautasille lätkitään 3,5 kilon edestä. Kulutus on kuitenkin tipahtanut reilusti, minkä syyksi voi arvella lohen hinnan nousua.

Suomalaisista uiskentelijoista suosikiksi nousee kirjolohi, jota kului 1,2 kiloa asukasta kohti.

Kotimaisista luonnonkaloista eniten syötiin muikkua, ahventa, haukea, kuhaa, silakkaa ja siikaa.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!