Suomalaiset syövät entistä vähemmän kalaa – suosikkieväkästä kuluu reilu kolme kiloa
![Copyright: Shutterstock. lohipalat pöydällä](https://im.mtvuutiset.fi/image/6641106/landscape16_9/1600/900/ff2839d13d9c983dc9be243695f724ac/IE/lohipalat-poydalla.jpg)
Suomalaiset ovat vähentäneet varsinkin tuontikalan syöntiä.
Kalan suosio on laskenut, kertoo Luonnonvarakeskus. Viime vuoteen verrattuna suomalaisten kalankulutus pieneni noin kahdeksan prosenttia.
Vähennyksestä valtaosa koostuu ulkomaisesta tuontikalasta, jonka käyttöä suomalaiset pudottivat kilon per henkilö. Kotimaisen kalan kulutus on ennallaan – noin neljä kiloa asukasta kohden.
Suomalaisten suosikkieväkäs on lohi. Ulkomaisista kaloista eniten kulutetaan kasvatettua lohta, jota lautasille lätkitään 3,5 kilon edestä. Kulutus on kuitenkin tipahtanut reilusti, minkä syyksi voi arvella lohen hinnan nousua.
Suomalaisista uiskentelijoista suosikiksi nousee kirjolohi, jota kului 1,2 kiloa asukasta kohti.
Kotimaisista luonnonkaloista eniten syötiin muikkua, ahventa, haukea, kuhaa, silakkaa ja siikaa.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka