Mainos

Tuomioja: Veroale ja yksityistäminen eivät ainoa vaihtoehto

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä veroasteen alentaminen merkitsisi julkisten palveluiden heikentämistä ja palkansaajien tuloerojen kasvattamista.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja arvostelee uusliberalististen oppien tuomista kuntapolitiikkaan ainoana oikeana vaihtoehtona. Tuomiojan mielestä jatkuva veroalennusten, kilpailuttamisen ja yksityistämisen linja ei ole ainoa mahdollinen eikä se, joka parhaiten vahvistaa työllisyyttä ja kilpailukykyä.

Ylimitoitettujen veroalennusten asemesta tulisi ennakkoluulottomasti tarkastella myös vaihtoehtoa, jossa veroalennusvara sijoitettaisiin tarkoin kohdennetusti julkisiin osaamista, investointeja, hyvinvointipalveluja ja työllisyyttä tukeviin menoihin. Tällainen tuottaisi Tuomiojan mukaan ainakin hyvinvointi- ja tulonjakovaikutuksina positiivisempia tuloksia kuin veroalennukset. Se ei lähtökohtaisesti olisi myöskään kasvun ja työllisyyden kannalta veroalennuksia huonompi.

Kangasalla puhunut Tuomioja muistutti, että veroasteen alentaminen merkitsee paitsi julkisten palvelujen alasajoa, myös tuloerojen kasvattamista. Hän katsoo, että toisin kuin usein uskotellaan, globalisaatio ei ole pakottamassa veroharmonisointiin matalimman verotuksen maiden ehdoilla. Verotuksen kilpailukykyisyyttä yritysten ja ihmisten kannalta ei Tuomiojan mukaan määrää verotuksen taso sinänsä, vaan verojärjestelmän kokonaisuus ja se, mitä vastinetta verorahoille saadaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.