Tuomioja: USA:n näkemys maailmasta kapea-alainen

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Euroopassa ollaan pettyneitä Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan.

Tuomioja katsoo, että kansainvälistä jännitystä voidaan vähentää muullakin tavalla kuin terrorismin vastaisella taistelulla. -Se ei ole terrorismin hyväksymistä tai ymmärtämistä, vaan sitä, että nähdään maailman olevan muuta kuin pelkästään mustavalkoinen paikka. Maailmaa ei voida arvioida pelkästään Yhdysvaltain hyvin kapean näkemyksen pohjalta, Tuomioja sanoi Espanjassa.

Tuomioja kommentoi asiaa suomalaisille toimittajille tämänpäiväisen EU:n ulkoministerikokouksen jälkeen. Tuomioja painotti, että tuskin Yhdysvalloissakaan näkemys on yksimielinen.

EU:n ulkosuhteista vastaava komissaari Chris Patten nostatti tänään kasvavaa Yhdysvaltain ulkopolitiikan arvostelua. Hän syytti brittiläisessä Guardian-lehdessä presidentti George Bushin hallintoa vaarallisen "ehdottomasta ja yksinkertaistetusta" suhtautumisesta muuhun maailmaan.

Ranskan ulkoministeri Hubert Vedrine kertoi, että Pattenin kommentista puhuttiin ministerikokouksen yhteydessä Caceresissa. Vedrinen mukaan kukaan ei kiistänyt Pattenin näkemystä. Myös Vedrine on syyttänyt Yhdysvaltoja kapea-alaisesta ulkopolitiikasta viime syyskuun terrori-iskujen jälkeen.

EU:n ja Yhdysvaltain suhteista ei kuitenkaan keskusteltu yleisellä tasolla varsinaisessa kokouksessa, Tuomioja kertoi.

Aiemmin tällä viikolla myös Ranskan pääministeri Lionel Jospin katsoi, että kaikkia ongelmia ei voida ratkaista terrorismin vastaisella taistelulla. Jospin arvosteli Yhdysvaltoja "voimakkaasta pyrkimyksestä yksipuolisuuteen".

Presidentti Bush ja "pahuuden akselit"

Jyrkät kommentit juontuvat presidentti Bushin lausunnosta, jonka mukaan Irak, Iran ja Pohjois-Korea ovat "pahuuden akseleita" (axis of evil).

Huolena on, että Yhdysvallat ulottaa terrorin vastaiset sotilastoimet seuraavaksi esimerkiksi Iraniin. Tuomioja toteaa, että tällainen kielenkäyttö ei ole suomalaisen tavan mukaista eikä sitä voi pitää rakentavana. - Se on tarkoitettu lähinnä sisäiseen käyttöön, Tuomioja arvioi viitaten Yhdysvaltain sisäpolitiikkaan. - Kaikki olemme mukana terrorismin vastaisessa yhteistyössä, mutta ymmärrys on, että tämä ei ole perinteistä sotaa eikä tässä sotaretoriikka auta. Se on eurooppalainen näkemys, Tuomioja totesi.

Muitakin syitä sapelien kalisteluun on, kuten näkemyserot Lähi-idän-politiikassa ja Kioton ilmastosopimuksen toteuttamisessa. Viimeksi Yhdysvallat tuohtui EU:n ehdotuksesta vaatia amerikkalaisilta internetin välitykseltä myytäviltä tuotteilta korkeampaa arvonlisäveroa kuin eurooppalaisilta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat