Mainos

Tuomioja SDP:n puheenjohtajaksi?

SDP:n tappio eduskuntavaaleissa on vauhdittanut keskustelua puolueen puheenjohtajan vaihdosta.

Kansanedustaja Erkki Tuomiojapaljastaa lauantaina, lähteekö hän pyrkimään SDP:n puheenjohtajaksi ensi kesäkuun puoluekokouksessa. Tuomioja vahvisti asian tänään.

Tappio eduskuntavaaleissa ja joutuminen oppositioon on vauhdittanut puolueen sisällä keskustelua myös puheenjohtajan vaihtamisesta.

SDP:tä kesästä 2005 alkaen johtanut Eero Heinäluoma ei ole vielä kertonut omista aikeistaan.

Tuomiojan ehdokkuutta ennakoidaan

Kansanedustaja Tuomiojan odotetaan ilmoittavan lauantaina, että hän lähtee tavoittelemaan SDP:n puheenjohtajan paikkaa, kun tehtävä on katkolla ensi kesäkuun puoluekokouksessa.

Tuomiojan ilmoitus kuullaan Kouvolassa, missä hän on vauhdittamassa keskustelua SDP:n uudistamisesta. Tuomiojan lähipiireissä uskotaan, että hän on lähdössä kisaan.

Kesällä 2005 SDP:n puheenjohtajaksi valitun Heinäluoman odotetaan pyrkivän jatkamaan tehtävässä. Heinäluoma joutui jo tuolloin kilpailemaan paikasta Tuomiojan kanssa. Runsas kolmannes puoluekokouksen edustajista olisi ottanut mieluummin Tuomiojan.

Eduskuntavaaleissa koettu tappio ja joutuminen oppositioon ovat nostattaneet SDP:n sisällä vaatimuksia puolueen uudistamisesta ja myös puheenjohtajan vaihtamisesta.

Ehdokkaiksi kysytyistä toistaiseksi vain kansanedustaja Heli Paasio on antanut selvän vastauksen. Hän ei löytänyt itsestään tarpeeksi kovaa paloa puoluejohtajaksi.

Kansanedustaja Johannes Koskinen kertoi tänään, että hän katsoo ensin, millaisia linjauksia Heinäluomalla on esittää puolueen uudistamiseksi. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tarja Filatov on korostanut viihtyvänsä nykyisessä tehtävässään.

Paasion ilmoituksen jälkeen SDP:n nuoremman polven piirissä on nostatettu liikettä kansanedustaja Jutta Urpilaisen puolesta. Urpilainen on 32-vuotias toisen kauden kansanedustaja Kokkolasta. Ulkomailla parhaillaan lomaileva Urpilainen viestitti STT:lle, että hän kertoo aikeistaan helmikuussa.

Ei näyttävää operaatiota

Kouvolan tilaisuutta yhdessä Tuomiojan kanssa järjestellyt kuusankoskelainen kansanedustaja Valto Koski kertoi, ettei odotettavissa ole ennalta järjestettyä lähetystöä tai vetoomusta Tuomiojan kampanjan vauhdittamiseksi. Hän sanoi, ettei edes tiedä, aikooko Tuomioja kertoa aikeistaan vai ei.

Koski korosti, ettei tilaisuutta ole järjestetty ehdokasasettelua varten, vaan keskustelun virittämiseksi puolueen uudistustyöstä.

- Kun avoimuudesta puhutaan, en voi tietenkään kenenkään suuta kahlita, jos joku haluaa sellaisen kysymyksen esittää. Saattaa olla, että minullakin on sellaisia haluja,

Koski on Tuomiojan kannattaja ja toivoo, että tämä lähtisi yrittämään vielä puheenjohtajaksi.

- Minun huoleni on, että jos vielä jatketaan asioiden hoitamista kabineteissa eikä avauduta kansalle, niin me ei pärjätä seuraavissakaan vaaleissa.

Neuvoa-antava äänestys paikallaan

Koski kiitteleeTuomiojan monipuolista pätevyyttä sekä ansioita aikoinaan eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja sittemmin ulkoministerinä.

- Joskus sitä ihan oikeasti toivoisi, että tällaiselle ihmiselle annettaisiin edes mahdollisuus näyttää, mihin kykenee. Kyllä minun sympatiani ovat Ekin puolella.

Koski sanoo toivovansa myös, että SDP:ssä järjestettäisiin ennen puoluekokousta neuvoa-antava jäsenäänestys puheenjohtajan valinnasta.

- Ei siinä ole ole mitään pahaa, että jäsenistön vaikutusvaltaa lisättäisiin näin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.