Mainos

Tuomioja pettyi Ahtisaareen: Tämä kirje jäi lähettämättä

Erkki Tuomiojan uudesta kirjasta "Siinä syntyy vielä rumihia" löytyy presidentti Martti Ahtisaarta tiukasta arvosteleva kirje, joka kuitenkin jäi lähettämättä.

Kirjassa olevasta kirjeluonnoksesta käy ilmi Tuomiojan syvä pettymys Ahtisaareen.

Otteita Tuomiojan kirjeluonnoksesta 9.11.1994

"Olen siksi surulla ja kasvavalla huolella seurannut, sitä, miten vaalin jälkeen olet vähitellen ajautunut monien puheenvuorojesi ja haastattelulausuntojesi perusteella varsin toisenlaiseen rooliin."

"Huonosti käy myös, jos keskeiset valtiolliset instituutiot kukin tahollaan pyrkivät mahdollisimman kirjaimellisesti tulkitsemaan valtaoikeuksiaan ja takertumaan niihin. Sekä sosiaalidemokraattinen eduskuntaryhmä että eduskunnan selvä enemmistö laajemminkin ovat sitoutuneet valtiosääntöuudistuksen eteenpäin viemiseen sekä yleensä parlementarisoimiskehityksen vahvistamiseksi että erityisesti EU-jäsenyyden tuomien tarkastustarpeiden vuoksi."

"Oleellisinta on kuitenkin se, että asetelma, jossa presidentti Suomessa nojaisi toimintansa häilyvään ja satunnaiseen kansalaistukeen eduskuntaa ja hallitusta vastaan - jotka myös ovat yhtä lailla kansaa edustavia - on kestämätön ja maan kannalta epäterve."

Tuomioja oli tukenut Ahtisaarta siksi, että halusi tämän jatkavan presidentin valtaoikeuksien vähentämistä, minkä Mauno Koivisto oli presidentinkaudellaan aloittanut.

Ahtisaari muutti kuitenkin presidentiksi päästyään mielensä ja valta alkoi kiinnostaa. Kampanjansa aikana Ahtisaari oli tuonut selvästi esille, että presidentin valtaoikeuksia tulee yhä vähentää.

Tuomiojan mukaan Ahtisaarella ei ollut minkäänlaista sisäpoliittista taustaa eikä myöskään sitoutuneisuutta eikä edes vahvaa asemaa.

– Hänen näkemyksensä presidentin valtaoikeuksista kävivät tälläisen mielenkiintoisen kaaren. Hän lähti liikkeelle siitä, että presidentin valtaoikeuksia voidaan vähentää, mutta sitten tuli tämä vaihe, että hän alkoi mieltyä niihin valtaoikeuksiin. Tänä päivänä hän on taas sitä mieltä, että niitä voidaan vähentää.

Tuomiojan mukaan Ahtisaaren vahvuusalue on se, mitä hän nykyisin tekee. Hän on erittäin tunnustettu kansainvälinen rauhanneuvottelija, jolla on erittäin paljon käyttöä.

Tuomioja kertoo kuitenkin vakuuttaneensa Ahtisaarelle, että juuri hänen kannattaa lähteä presidenttiehdokkaaksi. 

–En uskonut, että Kalevi Sorsalla, vaikka onkin demari, olisi ollut mahdollisuuksia tulla valituksi. Sorsa jakoi puolueessa mielipiteitä.

– Näköpiirissä ei ollut ketään muutakaan ehdokasta kuin Ahtisaari.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja