Mainos

Tuomioja: Nyt ei ole hetki, kun tarvitaan lisää pakotteita

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja arvioi uusien Venäjä-pakotteiden tarvetta ja Itä-Ukrainan hataraa tulitaukoa MTV:n Huomenta Suomessa.

EU:n on tarkoitus päättää tänään siitä, pannaanko uudet Venäjän vastaiset pakotteet toimeen käytännössä. Unioniin kuuluvat maat ovat kuitenkin painottaneet, että pakotteilta voidaan välttyä, jos solmittu tulitauko Ukrainassa pitää.

Tilanne maassa on sekava ja tulitauko hauras, sillä viikonloppuna Donetskin ja Mariupolin lähistöllä kuultiin räjähdyksiä, jotka todennäköisesti johtuivat raskaan aseistuksen käytöstä.

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja otti kantaa uusiin pakotteisiin MTV:n Huomenta Suomessa.

– Nyt, kun on päästy tulitaukosopimukseen, niin halutaan katsoa, eteneekö se prosessi. Jos etenemme tämän suunnitelman pohjalta, niin nyt ei ole se hetki, kun tarvitaan lisää pakotteita, Tuomioja korostaa.

Ulkoministerin mukaan näyttää kuitenkin edelleen siltä, että sekä Ukrainan presidentti Petro Porošenko ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat tulitaukosopimuksen takana.

Kaikki eivät halua rauhaa

Tuomioja sanoo, että Itä-Ukrainan tilannetta ja tulitauon pitävyyttä mutkistaa se, että taisteluissa on mukana provokaattoreita, jotka eivät ole kiinnostuneita rauhasta.

– Tällaisessa tilanteessa on aina tärkeää, että jos varsinaisilla osapuolilla on rauhantahtoa, niin provokaattoreita ei pidä päästä estämään tätä puolin tai toisin.

Tuomiojan mukaan uusien pakotteiden vaikutusta Suomen taloudelle on hankalaa arvioida.

– On vaikea sanoa, että kuinka paljon niillä on havaittavaa vaikutusta. Meille tärkeät ja sensitiiviset asiat eivät ole tässä mukana ja suurin vaikutus tulee rahoitusmarkkinoiden kautta.

EU ei ole edelleenkään julkaissut tarkkoja tietoja pakotelistasta, mutta sen kohteisiin kuuluvat ainakin niin sanottu sensitiivinen teknologia, rahoitus- ja puolustussektori ja sotilaalliseen käyttöön sopivat kaksikäyttötuotteet.

Pakotteiden on arvioitu vaikeuttavan muun muassa Venäjän energiayhtiöiden rahansaantia EU-maista. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.