Tuomioja kritisoi USA:n ydinasepolitiikkaa

Ulkoministeri Erkki Tuomioja on arvostellut Yhdysvaltain ydinasepolitiikkaa. Erityisesti hän kritisoi suunnitelmia "miniatomipommien" kehittämiseksi.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja arvostelee jyrkästi Yhdysvaltoja itävaltalaisen Die Presse -lehden julkaisemassa haastattelussa.

Tuomioja sanoi Yhdysvaltojen kaavailemien "miniatomipommien" olevan "täysin väärä signaali". Tuomioja on ollut puheenjohtaja Wienissä tällä viikolla pidetyssä kansainvälisessä konferenssissa, joka pyrkii saamaan lisää valtioita kansainvälisen ydinkoekieltosopimuksen taakse.

Itävaltalaislehti kysyi Tuomiojalta, mitä mieltä hän on Yhdysvaltain kerrotuista suunnitelmista kehittää niin sanottuja miniatomipommeja. Tuomioja muistutti, että vuonna 1996 solmittu täydellinen ydinkoekieltosopimus sallii koeräjäytykset, jotka eivät johda ketjuydinreaktioon.

-Silti uusien joukkotuhoaseiden kehittäminen on huolestuttavaa, vaikka ne olisivat pieniäkin. Tämä on täysin väärä signaali, joka itse asiassa sanoo: jos voit, kehitä joukkotuhoaseita pelotteeksi. Tämä on minusta erittäin kielteistä.

Die Presse kysyi Tuomiojalta, onko olemassa merkkejä, että myös Venäjä ja Kiina valmistelevat uusia ydinaseita. -Emme tietysti tiedä kaikkea, mitä näissä maissa tapahtuu. Ilmeistä kuitenkin on, että Venäjä ei tällä haavaa halua noin vain pistää koipussiin käynnissä olevia sotilaallisluonteisia ydintutkimushankkeitaan, Tuomioja vastasi.

Uusi ydinvarustelukilpa uhkaa

Tuomiojan mukaan on olemassa uuden ydinvarustelukilvan vaara, jos Yhdysvallat aloittaa kokeet uusilla miniatomipommeilla. -Maiden, joilla jo on ydinaseita, ei pidä antaa huonoa esimerkkiä muille, Tuomioja huomautti. Vuoden 1996 ydinkoekieltosopimuksen on tähän mennessä allekirjoittanut 168 valtiota. Sopimuksen ratifioijia on toistaiseksi 104. Sopimuksen voimaantulo edellyttää erikseen lueteltujen 44 maan ratifioivan sopimuksen. Näistä maista Intia, Pakistan ja Pohjois-Korea ovat jättäytyneet kokonaan pois sopimuksesta. Iran, Israel ja Yhdysvallat taas ovat allekirjoittaneet sopimuksen, mutta eivät ole ratifioineet sitä. Suomi ratifioi sopimuksen 1999. Suomi vastaa Wienin konferenssin puheenjohtajamaana siellä tehtyjen päätösten toimeenpanosta vuoteen 2005 asti.

(MTV3-STT-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat