Mainos

Tuomioja: Kokoomus pullistelee ulkopolitiikassa

Tuomiojan mukaan Suomen tulisi pyrkiä vahvistamaan suhteitaan ensisijaisesti YK:hon ja vasta sitten Yhdysvaltojen kaltaisiin suurvaltioihin.

Entinen ulkoministeri, suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja näkee Kokoomuksen viime aikaisissa ulkopolitiikan linjauksissa pullistelua, josta on vaikea löytää sisältöä. Tuomioja arvostelee sitä, että Jyrki Katainen painottaa voimakkaasti maiden kahdenvälisiä suhteita ja väheksyy samalla kansainvälisten järjestöjen mm. YK:n merkitystä.

Katainen paketoi toissapäivänä reippain sanakääntein kokoomuksen ja hallituksen ulkopoliittisen linjan -ensimmäistä kertaa ministerinä. Nykyisen aktiivisen ja tavoitteellisen linjan vastapainona hän pitää nostalgista vetäytyvyyttä ja silmät ummistavaa idealistisuutta.

Tuomioja ei tunnista itseään kokoomusmäärittelyistä.

- En löytänyt mitään linjaa näissä suurissa sanoissakaan, joilla Katainen omaa linjaansa kuvasi. Tämä hallitus ja ulkoministeri Kanerva ovat hoitaneet hommansa ihan asiallisesti. Hallitus on myös hoitanut Suomen ulkopolitiikkaa samalla jatkuvuudella kuin tähänkin saakka. Kokoomuksen johto haluaa epätoivoisesti profiloitua, vaikea sanoa mitä siinä on takana. Mahdollisesti Suomen Nato -jäsenyys, kertoo Tuomioja MTV:n uutisille.

Sanapullistelun takaa Tuomioja näkee kuitenkin huolestuttavia piirteitä. Katainen painottaa kahdenvälisten suhteiden tärkeyttä esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Kiinaan. Tuomiojan mielestä suhteiden painottaminen tapahtuu kansainvälisten järjestöjen kustannuksella.

- Suomen kaltaisille maille on erityisen tärkeää juuri YK -järjestelmän ja tehokkaan moninkeskeisyyden kehittäminen.

Tuomioja muistuttaa, että YK:n suuntaan pitää olla nyt erityisen aktiivinen, koska Suomi tavoittelee jäsenyyttä YK:n turvaneuvostossa vuonna 2012.

Suomalaisväriä Yk:n käytävillä nähdään jo pian, sillä puolustusministeri Jyri Häkämies käy YK:ssa ensi viikon Yhdysvaltain matkallaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.