Mainos

Tuomioja Finnbaysta: Joku ei halua tulla julkisuuteen

Ulkoministeriö on pyrkinyt tavoittamaan virheellistä tietoa välittäneen ja hämmennystä herättäneen nettisivusto Finnbayn tekijöitä.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan sivuston ylläpitäjiin ei kuitenkaan ole saatu yhteyttä.

– Tämän sivuston taustoja selvitetään ja sitten kun siitä jotain tietoa on olemassa, siitä voidaan enemmän sanoa. Meidän asiamme on tietenkin korjata väärää tietoa, esiintyi sitä sitten ihan missä tahansa, Tuomioja sanoi MTV Uutisille.

Sivusto on välittänyt väritettyä ja virheellistä tietoa muun muassa Suomen suhtautumisesta Venäjän vastaisiin pakotteisiin. Esimerkiksi viime viikonloppuna Finnbay julkaisi artikkelin, jonka mukaan Suomi jatkaa yhteistyötä Venäjän kanssa EU:n ja Yhdysvaltojen kannasta huolimatta. 

Finnbayn kertomia tietoja on uutisoitu ympäri maailmaa. 

– Kaikki väärä tieto on aina pahasta ja tietenkin silloin, kun ollaan konfliktitilanteessa, niin tällaisen disinformaation määrä lisääntyy ja kasvaa. Ei tämä tietenkään ole ainoa sivusto, eikä ainoa suunta mistä väärää tietoa levitellään, Tuomioja sanoo.

– Se on valitettavasti niin, että tämä nettimaailma on erittäin loistava tiedonlähde, mutta se on myöskin hyvin käytetty väärän tiedon levittämiskanava. Sitä kun voidaan tehdä anonyyminä ja vaikeasti jäljitettävänä.

"Joku haluaa pysyä anonyymina"

Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen kuvaili aiemmin Twitterissä Finnbaytä valeuutissivustoksi.

Himanen on saanut itse yhteydenottopyynnön tältä sivustolta, mutta on ohjannut nämä tapaamiset Helsinkiin, Ulkoministeriön virkamiehille.

– Minun käsittääkseni mitään yhteyttä ei ole edes saatu, koska yhteydenottoyrityksiin ei ole vastattu, Tuomioja sanoo.

Tuomioja sanoo, että on vaikea arvioida sitä, mistä esimerkiksi sivustolla olevat väärät yhteystiedot ja katuosoitteet kertovat.

– Se ei sinänsä ole kovin vakavaa, jos katuosoitteet ovat väärin. Se kertoo siitä, että taustalla on joku taho, joka ei halua tulla julkisuuteen, tai vastata omalla nimellään siitä mitä tekee.

Tuomioja ei halua arvailla, toimiiko Venäjän valtio Finnbay-sivuston taustalla.

– On mahdotonta sanoa, löytyykö taustalta jonkinlaista venäläistä propaganda-yritystä. Kyllähän tietenkin monien eri suuntien tukijat toimivat ihan spontaanisti, ilman että millään hallituksella välttämättä on siihen osuutta, ulkoministeri Tuomioja sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja