Mainos

Tuomioja: EU vastustaa kuolemanrangaistuksia

Ulkoministerin mukaan EU vastustaa kuolemanrangaistuksia myös Saddam Husseinin tapauksessa.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan EU vastustaa kuolemanrangaistusta myös aamulla teloitetun Saddam Husseinin tapauksessa.

- Euroopan unioni on aina ja johdonmukaisesti kuolemanrangaistuksen käyttöä vastaan, myös tässä tapauksessa, Tuomioja sanoi STT:lle.

Tuomioja muistuttaa lisäksi, että Husseinin oikeudenkäynnin tasapuolisuutta vastaan esitettiin epäilyjä.

- Sinänsä ei varmasti ole epäilyjä siitä, etteikö Hussein ole syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Mutta se ei perustele tässäkään tapauksessa kuolemanrangaistuksen hyväksymistä.

- Oikeudenkäynnin pitää kestää myöskin ankarimmat objektiivisuuskriteerit, Tuomioja korostaa.

Vaikka ulkoministeri pitää teloitusta periaatteellisista syistä valitettavana, ei oikeusprosessin lopputulos ollut hänestä yllättävä.

- Irakin prosessi on kestänyt jonkin aikaa. Kyllä oli tietysti ennalta nähtävissä, että näin haluttiin sen päättyvän, Tuomioja toteaa.

EU:n humanitaarisesta avusta vastaava komissaari Louis Michel piti teloitusta barbaarisena ja varoitti sen saattavan luoda Saddamista ansiotta marttyyrin.

Myös Tanskan ja Ruotsin kannanotoissa arvosteltiin Saddamin teloitusta, koska maat eivät hyväksy kuolemanrangaistusta. Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt pahoitteli uutistoimisto TT:lle sitä, ettei kuolemantuomiota muutettu elinkautiseksi vankeusrangaistukseksi.

(MTV3-STT)

Lue aiheesta lisää:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.