"Barcelona on kadottanut identiteetin" – Suomen La Liga -ääni tylyttää hallitsevaa mestaria ja listaa Real Madridia uhkaavat kriisit

Perjantaina alkava La Liga -kausi on etukäteen täynnä puheenaiheita ja kysymysmerkkejä. Suurseurat ovat tehneet mittavia panostuksia, mutta sisäisiltä ristiriidoiltakaan ei olla harjoituskaudella vältytty.

MAINOS

Athletic Bilbao - Barcelona perjantaina C More Maxilla ja suoratoistopalvelussa kello 21.55

La Ligan kaikki ottelut suorana lähetyksenä C Morella ja suoratoistopalvelussa.

C Moren sivulle pääset tästä

C Moren jalkapalloselostaja Tuomas Virkkunen näkee Real Madridiin saapuneen Eden Hazardin yhtenä kauden mielenkiintoisimpana yksilönä.

– Odotusarvo on, että hän tulee olemaan joukkueelleen iso palanen, sillä hän kuuluu vähintään maailman viiden parhaan pelaajan joukkoon. Sopeutuminen uuteen ympäristöön on tietysti aina kysymysmerkki. Mahtavaa, että hän tuli La Ligaan. Tuollaisia pelaajia on aina ilo seurata, Virkkunen sanoo MTV Urheilulle.

Real Madridin taustalla on jälleen sirkus käynnissä. Zinedine Zidane palasi Real Madridin päävalmentajaksi maaliskuussa sillä ehdolla, että saa suuremman päätösvallan esimerkiksi tarvittavien pelaajien hankinnoista.

Todellisuus on osoittautunut toisenlaiseksi. Seuran presidentti Florentino Perez on espanjalaislehtien mukaan puuttunut hallituksineen pelaajapolitiikkaan huomattavasti Zidanen odotuksia enemmän.

– Real Madridin tilannetta on nyt erittäin mielenkiintoista seurata, sillä jotain närää siellä Zidanen ja seurajohdon välillä kerrotaan olevan, Virkkunen sanoo.

Zidanen tilanne ei ole ainoa huolenaihe Madridissa. Gareth Bale on osoittanut viimeiset vuodet valmentajasta riippumatta kunnianhimottomuutta ja paikoin jopa suoranaista välinpitämättömyyttä seuraa kohtaan - pokaaleista huolimatta.

Ranskalaisvalmentajan ja seurajohdon arat välit yhdistyivät Balen tilanteeseen, kun espanjalaislehdet kertoivat seuran hallituksen kaataneen Balen jättisiirron Kiinaan viime hetkellä.

– Balen heikko espanjan kielen taito yhdistettynä kaikkiin muihin välikohtauksiin viime vuosina eivät ole antaneet hänestä sellaista kuvaa, että hän ihan oikeasti haluaisi olla tulevaisuudessa seuran suuri legenda. Tämän vuoksi en pidä Balen mahdollista lähtöä Realille erityisen suurena menetyksenä, vaikka maksettu rahamäärä suuri olikin, Virkkunen sanoo. 

– Toivottavasti Madridin kulisseissa ei ole tapahtunut mitään peruuttamatonta, sillä haluan nähdä Zidanen Real Madridin ilman Cristiano Ronaldoa. Löytyykö jälleen joku yksittäinen pelaaja pelastamaan joukkueen tiukimmissa paikoissa, kuten Hazard? Vai pystyykö Zidane nyt ja tulevaisuudessa oikeasti kehittämään myös joukkueen pelaamista.

Real Madridin verivihollinen Barcelona on tehnyt kesän aikana joukkueeseen hurjia panostuksia. Antoine Griezmann saapui Atletico Madridista ja nuori keskikentän dynamo Frenkie de Jong Ajaxista. Neymar-huhut elävät ja voivat kauden kynnyksellä myös lihavasti.

Virkkunen ei allekirjoita katalaanijätin nykyistä filosofiaa.

– Barcelona on muuttunut seurana todella paljon viimeisten vuosien aikana. Muistan aikakauden, kun pelaajakasvattamo La Masia oli seuralle kaikki kaikessa ja he olivat ylpeitä siitä. Se identiteetti on seurasta mielestäni jopa kadonnut, Virkkunen sanoo. 

– Real Madridia on vuosia kritisoitu ostojoukkueena, jota se pitkään on ollutkin. Nyt Barcelona on kuitenkin ihan samanlainen - ellei jopa paljon pahempi. He näyttävät nyt tekevän hankintoja melkein hankintojen itsensä takia.

Virkkunen muistuttaa asian olevan kaksipiippuinen, sillä La Masian mylly ei tuota pelaajia menneiden vuosien tapaan. Seuran kasvatit ovat kiinteästi mukana harjoituskaudella, mutta ennen sesongin alkua heidät on viime vuosina usein lainattu pois. Mahdollisuus siihen, että nuoret lupaukset saisivat todellisen näytönpaikan on nyky-Barcelonassa Virkkusen mukaan lähellä nollaa.

Selostaja kehottaa seuraamaan hallitsevan mestarin riveissä nuorta Frenkie de Jongia. Vaikka selostaja ei ymmärrä Griezmannin tai mahdollisen Neymarin uudelleen hankintaa, De Jongin siirtymistä Kataloniaan hän pitää loogisena.

Ajaxin keskikenttää viime kaudella hallinnut superlupaus ponnistaa Barcelonalle ominaisesta ja tutusta jalkapallofilosofiasta.

– De Jong on järkevä, Barcelonan näköinen hankinta. Ennen kaikkea se on tulevaisuutta, Virkkunen näkee.

La Liga -kausi 2019-2020 käynnistyy perjantai-iltana kello 21.55 Athletic Bilbaon ja Barcelonan välisellä kohtaamisella.

Lue myös:

    Uusimmat