Tuomas Virkkusen kommentti: Oppi-isänsä saappaisiin astunut Napoli-luotsi kääntää italialaislaivan kurssia keskellä myrskyä – "Valtava työ"

"40 vuotta, rakas Rino" -aloitti Carlo Ancelotti kirjeensä Gennaro Gattusolle reilu kaksi vuotta sitten. Ancelotti oli ostanut maailman vanhimman yhä ilmesyvän urheilulehden, Gazzetta dello Sportin, koko etusivun kunnioittaakseen "oppipoikansa" syntymäpäivää.

"Kentällä sinä olit minun soturini. En kertaakaan nähnyt sinun luovuttavan, en kertaakaan nähnyt sinun kävelevän kentältä pois puhtaalla paidalla, en kertaakaan nähnyt sinun kieltäytyvän taistelusta".

Gennaro "Rino" Gattuso voitti kaiken(mm. 2xUCL, Scudetto etc) Ancelottin alaisuudessa. 2000-luvun alun Milan oli parhaimmillaan häikäisevä yhdistelmä taitoa ja gattusomaista tappelua, sisukkuutta ja halua voittaa.

On sanottu, että Ancelottista näki jo pelivuosina että hänestä tulee valmentaja. Harva voinee sanoa samaa Gattusosta. Mutta elämällä on hauska tapa toimia välillä. Joulun alla Napolissa ei oikein tiennyt oliko elämän tarkoitus olla julma, lempeä, ironinen vai mitä, kun seurapomo Aurelio de Laurentiis päätti potkia Ancelotti ulos ja palkata Gattuson tilalle.

"Sisusi, halusi voittaa oli jotain mitä kellään muulla ei ollut. Kaikkein poikkeuksellisinta siinä oli kykysi siirtää se muihinkin"

Pelkällä tunteenpalolla ei Rino ole enää voinut selvitä. Reilu puolentoista vuoden aika valmentajana Milanissa oli varmasti opettavainen, mutta suurempia hehkutuskonsertteja se ei pelaajilta saati medialta kerännyt. Gattusolla on ollut valtava työ saada Napolin laiva reitilleen, niin katastrofaalinen tämä kausi on ollut. Ancelottin kaatoi kyvyttömyys seilata ajoittain despoottimaisen De Laurentiisin ja joukkueen välillä. Napolipomo käskytti kaikki pelaajat kesken kauden harjoitusleirille, johon pelaajat vastasivat lakkouhalla ja protestoimisella.

Gattuson alku oli sysimusta; 4 tappiota viidestä ekasta pelistä. Fiorentina-tappion joukkue aloitti TAAS harjoitusleirin. Ei tosin De Laurentiisin käskyttämänä, vaan oma-aloitteisesti. Sen jälkeen tapahtui jotain, mitä Carlettonkaan aikana ei juuri tapahtunut. Voittoja tasaiseen tahtiin. Viimeisimmän leirin jälkeen saldo on seitsemästä pelistä kuusi voittoa. Kaikki Italian top3-joukkueet, Juve, Inter ja Lazio ovat hävinneet Napolille.

"Kuinka monta kertaa näin sinun puhuvan joukkuetoverillesi, auttaaksesi häntä, rohkaistaksesi häntä, tukeaksesi vaikeina aikoina?

Se on jalkapalloa. Taktiikoiden, diagonaalien, prässäysten ja vastahyökkäysten taustalla on me ihmiset. Ja ihmiset tekevät sen eron"

Ihmisiin on saanutkin Gattuso tutustua lyhyen pestinsä aikana. Napoli on jälleenrakennusvaiheessa, vanha kaarti on auttamatta tulossa määränpäähänsä ja uusi sukupolvi on rakenteilla. Hamsikit, Albiolit ja Jorginhot ovat jo lähteneet ja todennäköisesti Dries Mertens ja Jose Callejon tekevät seuraa kesällä kun heidän sopimuksensa loppuvat. Ehkä viime kauden paras puolustajakin, Kalidou Koulibaly. Tammikuussa pelkästään Napoli hankki viisi uutta pelaajaa, osa tuli jo nyt, osa vasta kesällä.

"Esteiden voittamiseksi tarvitaan intohimoasi, sinun persoonaasi ja sieluasi, jonka laitat aina peliin. Tarvitset myös iloasi hajottaaksesi tiettyjä jännitteitä, ja pyhää raivoasi herättääksesi ne nukkuvat. Joukkueessa, ryhmässä, on aina joku joka nukkuu...."

Heidän ja kaikkien muiden luulisi olevan nyt hereillä, kun Rino Gattuso marssii uransa ensimmäiseen Mestarien liiga-peliin valmentajana. San Paolo, iltavalot, hullut napolitanot, Rinon raivo, stadionin ääni.....ja se pieni kynttilänvalo jossain Merseysidella, missä eräs harmaahapsi katselee television välityksellä "poikaansa" ja rustailee jo uutta kirjettä. Niistä kaikista on tämä tiistai tehty. 

Mestarien liigan ottelut ja studiot tällä viikolla:

Tiistai:

Jalkapallostudio klo 21.00 C More Sport 1 ja cmore.fi
Napoli – Barcelona klo 21.55 C More Sport 1 ja cmore.fi
Chelsea – Bayern München klo 21.45 C More Sport 2 ja cmore.fi

Keskiviikko:

Jalkapallostudio klo 21.00 C More Sport 1 ja cmore.fi
Real Madrid – Manchester City klo 21.55 C More Sport ja cmore.fi
Lyon – Juventus klo 21.45 C More Sport 2 ja cmore.fi

Lue myös:

    Uusimmat