Tuomas Virkkunen muistelee selostusuransa vaikeinta hetkeä – "Koskaan en ole sanonut, että en selosta, mutta sinä iltana se oli todella lähellä"

Tuomas Virkkunen on selostanut La Ligaa yli kymmenen vuotta. Muistoja on matkan varrelta lukuisia, mutta yksi erikoisimpia osuu vuoteen 2008 ja espanjalaispelaaja Antonio Puertan kuolemaa seuranneeseen viikkoon.

MAINOS

Athletic Bilbao - Barcelona perjantaina C More Maxilla ja suoratoistopalvelussa kello 21.55

La Ligan kaikki ottelut suorana lähetyksenä C Morella ja suoratoistopalvelussa.

C Moren sivulle pääset tästä

Virkkunen muistelee tapausta yhtenä selostusuransa vaikeimmista.

– Koskaan en ole sanonut, että en selosta, mutta sinä iltana se oli todella lähellä, C Moren jalkapalloselostaja sanoo.

Sevillan 22-vuotias Antonio Puerta pyörtyi kentän pintaan kesken Getafea vastaan pelatun kauden 2007-2008 avausottelun. Puerta virkosi ja käveli omin jaloin pukuhuoneeseen, jonka jälkeen hän menetti tajunnan uudelleen.

Espanjalainen kiidätettiin sairaalaan, missä hänen sydämensä pysähtyi useita kertoja. Elvytys onnistui, mutta tehohoidossa olleen Puertan tilan kerrottiin olevan vakava. Laitapuolustaja menehtyi lopulta kolme päivää myöhemmin.

Kuolinsyyksi ilmoitettiin sydänkohtauksista seuranneen hapenpuutteen aiheuttamat vauriot aivoissa ja muissa elimissä.

– Espanjassa oli tv-riidat käynnissä, emmekä tienneet, mitä pelejä saamme milloinkin näytettäväksi. Viikko Puertan menehtymisen jälkeen oli määrä näyttää eräs peli, josta tuli ilmoitus, ettei lähetys toteudu.

Virkkunen neuvotteli tilanteesta Urheilukanavan johdon kanssa. Selostaja sai yllättävän ohjeistuksen: Virkkusta neuvottiin selostamaan viikon takainen Sevillan ottelu. Kyseessä oli traaginen Puertan kohtalonottelu. 

– Varmistin, että puhumme samasta ottelusta. Ajattelin heti, että enhän minä sitä voi mitenkään selostaa. Miten se edes onnistuisi? Näyttelenkö, etten tiedä traagisen ottelun tapahtumia ja seurauksia?

– Sain vastaukseksi, ettei ole muuta vaihtoehtoa. Jos suorana tulevaa ottelua ei voida näyttää, Sevillan ottelu olisi pakko näyttää, sillä kausi oli juuri alkanut, Virkkunen muistelee.

Virkkunen kävi jaakobinpainia. Miten lähestyä uusintana lähetettävän ottelun selostamista, jonka poikkeuksellisen traagisen tapauksen seuraukset ovat etukäteen tiedossa.

– Pohdin, selostanko ottelun ikään kuin suorana, jossa en tiedä tapahtumien kulkua vai siten, että selostan Puertan olevan jo kuollut, Virkkunen kertoo pohtineensa.

– Katsojia ei voisi huijata. He tietäisivät, koska ottelu on todellisuudessa pelattu ja minun pitäisi näytellä heille idioottia. Voin pahoin ja tärisin, mitä ihmettä teen.

Aika kului ja avauspotku lähestyi. Virkkusen tuska kasvoi. Kuin ihmeen kaupalla ottelu, joka alunperin oli määrä näyttää, tuli muutamaa minuuttia ennen h-hetkeä saataville.

Virkkunen ja kanava selvisivät vaikeasta tilanteesta. Selostaja ei syytä kanavan johtoa tapauksesta.

– He eivät todennäköisesti olleet täysin tietoisia asiasta, eivätkä vain ehkä osanneet ajatella tilannetta selostajan näkökulmasta, Virkkunen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat