Jalkapallokansaa kutkuttaneesta MM-mysteeristä jo 22 vuotta, maailman parhaan pelaajan poissaolo sai salaliittoteoriat pyörimään – "He eivät halunneet kertoa minulle, mitä tapahtui"

3:17
Videolla kuvaa 12 vuoden takaisesta MM-finaalista.

Vuoden 1998 jalkapallon MM-finaalin alla nähtiin erikoinen episodi, kun maailman parhaaksi pelaajaksi tituleerattu Ronaldo uupui Brasilian alustavasta finaalikokoonpanosta. Erikoinen mysteeri paljastui kuitenkin vasta vuosia myöhemmin.

Brasilia ja Ranska selvittivät tiensä finaaliin vuoden 1998 MM-kisoissa. Finaaliottelun alla riitti kuitenkin suurta dramatiikkaa, jonka syyt ovat valjenneet kansalle vasta myöhemmin.

Kaikki sai alkunsa, kun turnauksen parhaaksi pelaajaksi valitun Ronaldon nimi jätettiin täysin ottelukokoonpanon ulkopuolelle. Spekulaatiot Ronaldon poissaolosta käynnistyivät välittömästi, mutta totuus jäi mysteeriksi.

Lopulta Ronaldon nimi ilmestyikin ottelupöytäkirjaan hieman ennen ottelua. Ronaldo pelasi Brasilian hyökkäyksessä koko ottelun, mutta Ranska vei mestaruuden 3–0-voittonsa turvin.

Salaliittoteoriat

Ronaldon tilanne herätti paljon salaliittoteorioita. Miksi maailman paras jalkapalloilija ei ole kokoonpanossa, kun pelataan maailmanmestaruudesta? Tuo kysymys oli kaikkien huulilla.

Yksi teorioista liittyi Ronaldoa ja Brasiliaa sponsoroineeseen Nikeen. Salaliittoteorian mukaan Niken sopimuksessa olisi ollut pykälä, jonka mukaan Ronaldoa oli pakko peluuttaa, jos hän olisi pelikunnossa.

Toisen mielenkiintoisen teorian mukaan Ronaldo olisi saanut hermoromahduksen. Lähteiden mukaan Ronaldo oli vaikuttanut masentuneelta viikkoa ennen finaalia ja oli paiskannut polkupyöränsä seinään. Teorian mukaan Ronaldo sai hermoromahduksen myös ennen ottelun alkua, mutta ei saanut lääkkeitä oloonsa doping-pelon vuoksi.

Joidenkin lähteiden mukaan Ronaldon hermoromahdus olisi johtunut hänen silloisen tyttöystävänsä Susana Wernerin ja brasilialaisen TV-journalistin salasuhteesta. Totuus oli kuitenkin toisenlainen.

"He eivät halunneet kertoa minulle, mitä tapahtui"

Ronaldo raotti mysteerin verhoa vasta jalkapallolehti FourFourTwon haastattelussa vuosia uransa päättymisen jälkeen. Brassitähden mystisen kokoonpanoveivauksen taustalla oli hyökkääjän saama sairauskohtaus, joka säikäytti koko joukkueen.

– Päätin levätä lounaan jälkeen, ja muistan menneeni nukkumaan. Sitten minä sain sairauskohtauksen. Herätessäni olin pelaajien ympäröimänä ja joukkueen lääkäri Lidio Toledo oli myös paikalla. He eivät halunneet kertoa minulle, mitä tapahtui, Ronaldo muistelee tapahtumia FourFourTwon haastattelussa.

– Pyysin heitä poistumaan, mutta Leonardo vei minut kävelylle hotellin puutarhaan ja kertoi minulle, mitä oli tapahtunut. Minulle sanottiin, etten pelaisi MM-finaalissa, Ronaldo jatkaa.

Ronaldo vietiin tapahtuneen jälkeen moniin erilaisiin testeihin, mutta testituloksista ei löydetty mitään poikkeavaa. Ronaldo marssi stadionilla testitulokset kourassaan päävalmentaja Mario Zagallon pakeille vaatien päästä pelaamaan.

– En antanut hänelle vaihtoehtoa. Hänellä ei ollut muuta mahdollisuutta, joten hän hyväksyi päätökseni ja pelasin ottelun. Se ehkä vaikutti koko joukkueeseen, koska sairauskohtaukseni oli taatusti todella pelottavaa, eikä sellaista näe joka päivä, Ronaldo pohtii.

Ronaldo ei kuitenkaan koe, että hänen pelisuorituksensa olisi sairauskohtauksen vuoksi ollut liian huono.

– Joka tapauksessa minun täytyi tehdä velvollisuuteni, enkä halunnut missata finaalia. Minä tunsin voivani pelata. Se ei ollut urani paras ottelu, mutta täytin paikkani kentällä, Ronaldo päättää.

Lähteet: FourFourTwo &dreamteamfc.com

Juttua korjattu kello 9.36: Ranska voitti vuoden 1998 MM-finaalin 3–0, ei 2–0.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja