Tuomas Kyrö: Omaa avuttomuutta on vaikea hyväksyä

Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja-kirjaan perustuva elokuva saa ensi-iltansa perjantaina. Kirjailija kertoo pahoittavansa itsekin toisinaan mielensä.

Kirjailija Tuomas Kyrön romaaniin perustuva Mielensäpahoittaja-elokuva saa ensi-iltansa perjantaina. Elokuvassa menneisiin aikoihin mieltynyt mielensäpahoittaja päätyy miniänsä hoteisiin asumaan, ja sukupolvien kohdatessa luvassa on sekä hauskoja että koskettavia hetkiä.

Mielensäpahoittaja-hahmon takana oleva Tuomas Kyrö myöntää jakavansa kirjansa päähenkilön ajatusmaailman – ainakin tietyiltä osin.

– Osittain, pakkohan se vain on myöntää. Kaikki mitä kirjoitan, tulee itsestäni 3,7–92-prosenttisesti, Kyrö heittää.

Sen, mikä ei tule Kyröstä itsestään, kirjailija on koonnut muun muassa pienten paikallislehtien yleisönosastokirjoituksista, isovanhemmiltaan ja ympäristöstään. Mielensäpahoittajan usein viljelemä Kyllä minä niin mieleni pahoitin -lausahdus on sekin peräisin Kyrön tuntemalta, olemassa olevalta ihmiseltä.

– Se tuli ystäväni Erkki-papalta. Tapasin miehen vain kerran, mutta se jäi heti lentäväksi lauseeksi. Ei ole niin pientä asiaa, etteikö suomalainen pahoittaisi siitä mieltään, Kyrö naurahtaa.

Mielensäpahoittaja on mielipiteissään ehdoton, mutta Kyrö uskoo hänen piirteidensä olevan monille suomalaisille tuttuja. Itsessään kirjailija tunnistaa uusimpien teknisten laitteiden edessä iskevän toivottomuuden tunteen.

– Itse olen juuttunut vuoteen 1985! Omassa nuoruudessani pilvi tarkoitti jotain ihan muuta kuin mitään tietokoneisiin liittyvää. Maailma muuttuu niin nopeasti, ettei siinä pysy perässä, siksi meistä tulee mielensäpahoittajia. On vaikea hyväksyä sitä, että on yhtäkkiä niin monessa asiassa ihan avuton!

Kotonaan mies on kuitenkin viime aikoina alkanut tehdä tuttavuutta myös teknisiin ihmeisiin.

– Olen pitkästä aikaa katsonut elokuvia, sillä hankimme kotiin laitteen, jolla niitä voi vuokrata suoraan kotoa. Ennen teimme monesti niin, että lasten mentyä nukkumaan katsiomme tv-sarjoja neljä jaksoa illassa. Kun sen nykyteknologian saa toimimaan, ei se niin huono juttu ole, Kyrö vitsailee.

Lue myös:

    Uusimmat