Tuomas Kyrö: Kirjoittaminen on häpeän ja riemun välissä kulkevaa näpertämistä

Ruotsi ja Suomi ovat vaihtaneet iloisesti historiansa Tuomas Kyrön uusimmassa romaanissa. Kyrö kertoo kirjoittamisen olevan sekä hankalaa että mukavaa työtä.

Suosikkikirjailija Tuomas Kyrön, 39, uusin teos Kunkku kertoo vaihtoehtoisen tarinan Suomen ja Ruotsin historiasta. Suomi on Kunkussa onnellisten ihmisten kaikessa menestyvä monarkia, ja Ruotsi taas on sotatraumoissa vellova, peruspessimistien täyttämä valtio. Kyrön mukaan hänen ajatuksenaan oli alun perin kirjoittaa suora parodia Ruotsin kuningashuoneesta, mutta Kunkku kehittyi hiukan toiseen suutaan.

Kyrö tunnetaan erityisesti suosituista Mielensäpahoittaja-teoksistaan, joissa vanha maalaisherra tuijottaa maailmaa negatiivisten linssien läpi. Mikä Mielensäpahoittajassa on vedonnut suomalaisiin? Kirjailijan mielestä hän on viimeinen ihminen, jolta pitäisi kysyä analyysia hänen omista teoksistaan.

– Siinä kävi joku iso vahinko, Kyrö puolustelee.

– Ehkä Mielensäpahoittaja menestyi pohjimmiltaan siksi, että jokainen tuntee jotain samanlaista sisällään. Mielensäpahoittajan kaltainen tyyppi sekä ärsyttää että miellyttää. Hahmo on myös tarpeeksi vanha ollakseen hellyttävä, Kyrö pohtii.

Työttömän motivaatio ajoi kirjailijaksi

Kyrön mielestä kirjailijanura on tavallaan hyvin helppoa. Haastavinta on se, että kirjoittaminen alkaa aina nollasta. Uuden tekstin aloittaminen ja kirjoittaminen on ollut vaativaa myös kunnolla menestystä niittäneen Mielensäpahoittajan jälkeen. Riittävä motivaatio oli kuitenkin tärkeimpiä asioita, jotka johtivat Kyrön kirjailijanuraan.

– Olin 25-vuotias yliopiston drop out ilman työtä ja koulutusta. Tiesin haluavani kirjoittaa, ja motivaatio alkoi olla tarpeeksi suuri tehdä sitä määrätietoisesti, hän sanoo.

– Kirjoittaminen on aina yhtä vi**umaista ja kivaa, sellaista häpeän ja riemun välissä kulkevaa näpertämistä, Kyrö kuvailee.

Tämän hetken lempikirjailijakseen Kyrö nimeää Kari Hotakaisen.

– Olen aina tykännyt hänen töistään. Luin lukio-ikäisenä muun muassa Bronks-teoksen, joka on Hotakaisen ensimmäisiä romaaneja. Hotakainen osaa sanoa isoja asioita lyhyessä mitassa, Kyrö ihastelee.

Suomalaisen kirjallisuuden suosikkihahmon luoneelta Kyröltä on myös kysyttävä, kuka mahtaa olla hänen oma suosikkihahmonsa kirjallisuudessa?

– No, kyse ei ole kirjallisuudesta, mulla menevät kaikki lajityypit iloisesti sekaisin. (The Sopranos -sarjan) Tony Sopranos on todella hyvin tehty. Hän on hirveä kusipää, jota katsoja kuitenkin symppaa. Tony Sopranosissa voi nähdä yhteyttä myös Kunkkuun, Kyrö paljastaa.

Kirjapiiri AVAlla lauantaisin klo 17.30. Uusinnat maanantaisin klo 23.00.

AVA / Emmi Maaranen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat