Mainos

Tuntemattomia kadulla yllättäen lyönyt mies koki olevansa syyskuu

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 18-vuotiaan miehen neljästä viime heinäkuussa tapahtuneesta pahoinpitelystä lyhyeen ehdolliseen vankeuteen.

Mies kärsi mielenterveysongelmista ja selvitti sairaalassa muutama päivä tekonsa jälkeen olevansa syyskuu.

Mies pahoinpiteli kadulla neljää ihmistä - kolmea nuorta naista ja yhtä vanhempaa miestä - parin päivän aikana täysin yllättäen ja ilman mitään syytä. Uhrit olivat hänellä täysin tuntemattomia.

Neljä pahoinpitelyä heinäkuussa

12. heinäkuuta mies löi ensin varoittamatta ulkomaalaista naista nyrkillä kasvoihin ja samana päivänä toisessa tapauksessa toista naista nyrkillä päälakeen.

Ensimmäisen pahoinpitelyn uhri sai haavan nenään ja turvotusta huuliin. Toinen nainen sai päähänsä 3 cm kuhmun.

13. heinäkuuta 18-vuotias iski miestä nyrkillä vasemman korvan taakse niin, että mies kaatui ja löi päänsä katukiveyksen reunaan.

14. heinäkuuta mies kietoi kadulla naisen kaulalle käden ja löi toisella nyrkillä useita kertoja kasvoihin. Mies paiskasi vielä naisen pään auton konepeltiin ja lopuksi kuristi naista.

Kaikissa tapauksissa mies poistui paikalta, mutta viimeisen jälkeen poliisi sai hänet kiinni.

Vetosi syyntakeettomuuteen

Oikeudessa 18-vuotias vetosi siihen, ettei hän ymmärtänyt tekojaan. Mies ei itse selittänyt asioita, mutta avustaja toi oikeuteen sairaala-asiakirjoja, joiden mukaan hän kuuli ääniä.

Hänet määrättiin 18. heinäkuuta pakkohoitoon , jossa hän edelleen oikeudenkäynnin aikaan oli. Käräjäoikeus antoi päätöksen viime perjantaina.

Heinäkuussa tehdyssä sairaala-asiakirjassa todettiin: "Kokee, että rap-musiikki on vaikuttanut häneen, esimerkiksi kävelytyyliin. Vastaaja kokee olevansa syyskuu. Öisin kerännyt tupakantumppeja, poistunut kotoa öisin 'tutustuakseen tähän kaupunkiin'. Kannabista hakenut 'alueelta' ja sitä poltellut yleensä kahdestaan. Ei muita huumeita".

Muutamaa päivää myöhemmin hän kertoi, että muut pystyvät lukemaan hänen ajatuksiaan, jos hän on selvinpäin. Se on tuntunut kannustavalta, mies selvitti. Toisaalta 18-vuotias sanoi, että hän pystyy myös estämään ajatusten luvun telepaattisesti kieltämällä - "pitää vaan olla nopea ja sillee".

Syyntakeeton vai ei?

Marraskuussa tehdyn lääkärinlausunnon mukaan 18-vuotias oli muistanut pahoinpitelyt ja kertonut juosseensa karkuun.

Tästä paosta käräjäoikeus päätteli, että mies kykeni jollain tavalla ymmärtämään tekonsa luonteen.

Toisaalta telepatiakertomuksen ja puheet ivallisista äänistä sekä se, ettei hän ollut vuodenaikaan orientoitunut kertoivat muuta.

Käräjäoikeus katsoi 18-vuotiaan olleen alentuneesti syyntakeinen ja langetti sitä kautta 30 päivää ehdollista vankeutta.

Käräjäoikeus piti tarpeellisena, että nuori mies määrättiin myös valvontaan 1 v 3 kk ajaksi.

Alle 21-vuotiaan valvontarangaistus tarkoittaa käytännössä sitä, että nuori tapaa hänelle määrätyn valvojan vähintään kahdesti kuussa. Tarkoitus on tukea rikoksetonta elämää.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.