Näissä tilanteissa lemmikin lopettamista tulee pohtia – "On myös omistajalle todennäköisesti huomattavasti helpompaa"

Lemmikin kuolema on omistajan päätös – millainen on hyvä loppu eläimen elämälle? 9:03
Lemmikin kuolema on omistajan päätös – millainen on hyvä loppu eläimen elämälle?

Mistä tietää, että lemmikin elämä ei ole enää elämisen arvoista?

Lähes jokainen lemmikki kuolee tänä päivänä eläinlääkärin avustamalla eutanasialla. Päätös ei ole omistajalle useinkaan helppo, mutta tavoitteena kuitenkin on, ettei eläin joutuisi kärsimään.

Huomenta Suomessa keskusteltiin siitä, mistä tietää, milloin on aika lopettaa lemmikki.

Katso koko keskustelu sekä eläinten käyttäytymistieteen tohtorin esimerkit eläinten kivun ilmaisusta yllä olevalta videolta.

Mistä tietää, milloin lemmikki pitää lopettaa?

Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Varpu Kupiaisen mukaan lemmikin lopettaminen tulee ajankohtaiseksi silloin, kun eläin kärsii ja omistajalla ei ole enää mahdollisuutta hoitaa lemmikkiä.

– Loppujen lopuksi se on tietysti omistajan päätös, Kupiainen toteaa.

Eläinlääkäri pyrkii Kupiaisen mukaan tukemaan omistajan arviota lemmikin kiputilasta ja siitä, onko ongelma hoidettavissa.

Lain mukaan eläin on omaisuutta, eikä määrittele esimerkiksi tilannetta, jossa tervettä lemmikkiä ei saisi lopettaa.

– Eläinlääkäri etiikkansa mukaan voi olla lopettamatta tervettä eläintä, mutta loppupeleissä se on omistajan päätös. Laissa määritellään kuitenkin tarkasti, millä keinoilla ja kuka voi minkäkin eläimen lopettaa, Kupiainen kertoo.

Eläinten käyttäytymistieteen tohtori Helena Telkänrannan mukaan tiedetään, että koirilla, kissoilla sekä jyrsijöillä ilo, pelko sekä kivuntuntukyky ovat yhtä voimakkaat olennaisesti kuin ihmisillä.

Lemmikin kivun ilmaisun ymmärtäminen onkin tärkeää, että lemmikki osataan viedä eläinlääkärille riittävän aikaisessa vaiheessa.

Ennakoivaa hoitoa

Varpu Kupiaisen mukaan nykyään pyritään siihen, että omistaja toisi lemmikin eläinlääkärin vastaanotolle silloin, kun lemmikin koetaan olevan terve, jolloin eläinlääkäri pystyy auttamaan omistajaa ja lemmikkiä ennakoivasti.

– Eihän se eläin tiedä päiviensä määrää. Usein sanon omistajille, että jos tiedetään eläimen olevan vaikeasti sairas, emme pysty eläintä parantamaan. Ei ole välttämätöntä odottaa, että omistaja havaitsee eläimen kärsivän. On ihan ok tehdä se päätös siinä vaiheessa, kun eläin voi vielä hyvin, joka on myös omistajalle todennäköisesti huomattavasti helpompaa, Kupiainen toteaa.

Jopa eläinlääkärien on Kupiaisen mukaan välillä hankalaa tunnistaa eläimen kipu varsinkin lemmikistä, joka pyrkii miellyttämään omistajaa.

Miten kipua hoidetaan?

Kun lemmikki osoittaa kipuoireita, ensimmäinen askel on viedä eläin lääkäriin, jotta saadaan selvitettyä, mistä on kyse, Helena Telkänranta toteaa.

– Sen mukaan, mitä sieltä löytyy kivunaiheuttajana, niin eläinlääkäri suosittelee hoidon, Telkänranta toteaa.

Esimerkiksi lihasperäisiä kipuja pystyy Telkänrannan mukaan hoitamaan eläinfysioterapiassa ja monia nikama- ja nivelperäisiä kipuja, jotka eivät itsessään ole hoidettavissa, pystyy taas helpottamaan kipulääkkeillä.

Katso myös: Koirarodut, joita eläinlääkäri ei itse ottaisi ammatillisen kokemuksensa perusteella

Koirarodut, joita eläinlääkäri ei itse ottaisi ammatillisen kokemuksensa perusteella 5:50
Noin 15 vuotta alalla toiminut eläinlääkäri ja Espoon Eläinsairaalan johtaja Tiina Wright ei halua suoranaisesti lytätä mitään tiettyä rotua, mutta eläinlääkärin näkökulmasta tiettyjä jalostuksellisesti rakenteellisia ongelmia ei voi olla huomioimatta.

Lue myös:

    Uusimmat