Mainos

Tuloerot lisäävät prostituutiota

Matalapalkka-alojen työehtojen heikentymiset lisäävät prostituoitujen määrää. Esimerkiksi siivouksen ulkoistaminen näkyy suoraan prostituutiossa, sanoo tutkija Anna Kontula.

Prostituutiotutkija Anna Kontulan mukaan tuloerojen kasvu lisää prostituutiota. Kontula kertoo, että tuloerojen suuruus on suhteessa prostituoitujen määrään maiden välisissä vertailuissa.

- Niissä maissa, joissa tulotaso on tasainen, ei ilmene samassa määrin prostituutiota kuin esimerkiksi Suomessa. Naisten heikompi taloudellinen tilanne ajaa heidät hankkimaan lisätienestejä seksillä.

Kontula tekee parhaillaan sosiologian väitöskirjaa Tampereen yliopistoon. Hän tarkastelee muun muassa sitä, mitkä asiat hyvinvointiyhteiskunnassa vaikuttavat siihen, että nainen valitsee niinkin leimaavan työn kuin seksin myyminen.

- Selkeästi on havaittavissa, että matalapalkka-alojen työehtojen heikentymiset lisäävät prostituoitujen määrää. Esimerkiksi siivouksen ulkoistaminen näkyy suoraan prostituutiossa.

Prostituoidun motiivi työhön on lähes aina raha. Seksin myyminen on kustannustehokasta.

- Suomalaisten seksityöntekijöiden palkkiot ovat vähintään 100 euroa puolelta tunnilta. Venäläiset ja virolaiset ottavat noin 80 euroa. Erikseen on olemassa ne, jotka tarjoavat koko illaksi escort-seuraa, johon sisältyy myös seksipalvelut.

Kontula haluaisi karsia seksin myymiseen liittyvän dramatiikan ja moralisoinnin Suomessa.

- On tärkeä muistaa, että prostituoiduista puhuttaessa on kyse kenestä tahansa meistä ja tavallisesta elämästä. Kyseessä ei ole välttämättä mikään riiston syöveri, mutta ei myöskään glamour. Harvalle seksi on kutsumusammatti.

Opiskelijat hakevat lisätuloja

Kontula arvioi prostituoituja olevan Suomessa noin 8000, joista suomalaisia on noin puolet. Suurin osa tekee seksityötä päätoimisesti, vain kourallinen heistä on osa-aikaisia.

- Opiskelijoiden osuus osa-aikaisista on noin puolet. Erikseen on vielä toisen asteen koulutuksessa olevat alaikäiset seksityöntekijät, joita ei ilmeisesti ole kuitenkaan kovin paljon, Kontula arvioi.

Hänen mukaansa erityisesti päätoiminen opiskelija voi pitää seksityötä parempana kuin siivousta tai muita matalapalkka-aloja.

- Perinteisellä suorittavalla työllä opintojen rahoittaminen on nykyään haasteellisempaa kuin aiemmin, Kontula sanoo.

Prostituutio on ilmiö, josta tiedetään julkisesti hyvin vähän. Sekä Kontulan että Lapin yliopiston tutkijan Piia Skaffarin mukaan opiskelijoiden harjoittama prostituutio on kuitenkin olemassa oleva ilmiö, johon päädytään heikon rahatilanteen vuoksi.

On arvioitu, että kolmasosa opiskelijoista Suomessa elää Euroopan unionin määrittelemän 750 euron köyhyysrajan alapuolella. Opiskelijoiden kokonaistuet ovat reilut 600 euroa kuukaudessa. Piia Skaffari arvioi opiskelijaprostituution olevan edelleen kasvussa.

- Opiskelijoilla on paineita osallistua kulutusyhteiskuntaan ja pukeutua hyvin. Jotakin kautta on tienattava lisätuloja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.